img

Vesti

Sremski svinjokolj Manifestacija koja čuva stare običaje i tradiciju Srema

img

29. Sremski svinjokolj u Vognju, jedna od manifestacija sa najduzom tradicijom u našoj opštini, koju tradicionalno organizuje Mesna zajednica Voganj uz podršku Opštine Ruma, odrzana je danas.

Ova manifestacija odrzava duh tradicije, pruzajući mladima priliku da se upoznaju sa procesom svinjokolja na autentičan način. Kao i prethodnih godina, ekipe iz Vognja i okolnih sela Srema takmičile su se u brzoj obradi svezeg mesa, kuvanju kotlića i tradicionalnom pripremanju specijaliteta od mesa.  

Posetioci su imali priliku da vide ceo proces proizvodnje domaćih mesnih proizvoda, da ih degustiraju, ali i da ih kupe po povoljnim cenama. Manifestacija pruza raznovrsnu zabavu za sve generacije, uključujući i učešće udruzenja zena koje su predstavile svoje proizvode, nastupe folklornih društava i prigodnu muziku.

Cilj ove manifestacije pored prikaza tradicionalnog načina obrade svinjskog mesa je i okupljanje i druzenje meštana, kao i prodaja njihovih domaćih proizvoda. Nakon takmičarskog dela, predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković učesnicima je uručila zahvalnice, a potom su svi prisutni imali priliku da uzivaju u gastronomskim specijalitetima pripremljenim tokom današnjeg svinjokolja, od paprikaša do tradicionalnih salnjaka.

donor
donor
donor
donor