img

Vesti

Potpisan protokol o saradnji Matice srpske i Opštine Ruma

img

Matica srpska i Opština Ruma potpisale su danas u Gradskoj biblioteci "Atanasije Stojković" protokol o saradnji.

Cilj uspostavljanja saradnje je unapređenje kvaliteta knjizevnog, umetničkog i obrazovnog rada kroz delovanje u okviru zajedničkih projekata.

Protokol su potpisali potpredsednik Matice srpske prof. dr Srđan Šljukić i predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, koja je tom prilikom izrazila zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja sa najstarijom srpskom knjizevnom, kulturnom i naučnom institucijom,  osnovanom davne 1826. godine.

Predsednica Ćirić je naglasila da je čast postati deo tima koji učestvuje u homogenizaciji srpskog  jezika, kulture i istorije, pogotovo u današnjem vremenu, te da saradnja nije vazna samo za nas danas, već i za sve buduće generacije koje će tu saradnju jačati.

„Veoma je vazno čuvati svoj identitet, običaje, tradiciju, jer ako to ne činimo, gubimo sebe. Potpisani protokol je prvi korak ka ostvarivanju brojnih benefita za naše sugrađane, posebno za ljubitelje knjizevnosti i umetnosti. Radujem se što će naša saradnja sa Maticom srpskom omogućiti stvaranje brojnih kulturnih i obrazovnih programa koji će obogatiti kulturni zivot naše opštine, a istovremeno i doprineti promociji Rume kao centra kulturnih dešavanja u našem regionu“, poručila je predsednica Ćirić.

Saradnja Matice srpske i Opštine Ruma biće na obostranu korist, izjavio je prof. dr Srđan Šljukić.

„Imamo dosta potpisanih protokola sa opštinama i institucijama i to je praksa kojom proširujemo našu delatnost i priblizavamo je lokalnim sredinama. Regionalna izdvojenost, zapravo nije izdvojenost, već čini zajedno jedno, da tako kazem, kulturno telo - kulturno nasleđe celokupnog srpskog naroda. Ruma ima mnogo i istorijskih ličnosti i istorijskih datuma kojima se diči, a zajednički ćemo raditi i na daljim istrazivanjima srpske istorije i kulture u rumskoj opštini“, izjavio je Šljukić.

Posle zvaničnog potpisivanja protokola o saradnji u čitaonici Gradske biblioteke, u okviru manifestacije „Dani Matice srpske“, odrzan je i okrugli sto na temu "Stvaralački portret Atanasije Stojkovića".

Manifestacija, koja je posvećena slavnom Rumljaninu Atanasiju Stojkoviću, završava se sutra projekcijom filma „Besmrtna dela Atanasije Stojkovića“. Projekcija u Gradskoj biblioteci je zakazana za 18 časova.

 

donor
donor
donor
donor