img

Vesti

Deca čuvari tradicije Đeram" Održana manifestacija koja čuva kulturu i običaje i afirmiše ostanak mladih na selu

img

U divnom ambijentu i sjajnoj atmosferi, u punom Domu kulture, danas je u Stejanovcima odrzana manifestacija „Deca čuvari tradicije - Đeram".

Pravi praznik tradicionalne narodne igre i pesme okupio je u Stejanovcima preko 300 učesnika. Folklorno umeće, kako u centru sela, tako i na bini Doma kulture, demonstriralo je šest kulturno - umetničkih društava. Velikim aplauzima nagrađeni su folklorni ansambli: SPKD „Prosvjeta" Prnjavor, KUD „Srem" Jakovo, KUD „Mladost" Velika Greda, KUD „Čigra" Ljukovo, KUD „Voganj" iz Vognja i naravno domaći KUD „Stevan Petrović Brile“.

Manifestaciju su izvrsnom gastronomskom ponudom upotpunili aktivi zena iz Kupinova, Surčina, Boljevaca, Ašanje, Kraljevaca, Dobrinaca, Klenka, Šašinaca, Golubinaca, Pećinaca, Šimanovaca, Putinaca i Rume.

Manifestaciji je prisustvovala predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, koja je pohvalila rad i stejanovačkog kulturno - umetničkog društva i seoskog udruzenja zena, ocenivši da su Stejanovci jedno od najaktivnijih sela u našoj opštini.

„Stejanovci su zasluzni za ovu jedinstvenu promociju kulture i tradicije, dobro poznatu širom Srema, jer je pre 17 godina odavde krenula manifestacija Đeram. Ideja da se čuvaju i neguju običaji, tradicija, pre svega folklor, od velikog je značaja za očuvanje našeg kulturnog nasleđa. Želim da pozdravim sve naše drage goste iz Republike Srpske i drugih krajeva Srbije koji su svojim umećem i talentom uveličali predivnu manifestaciju“, izjavila je predsednica Ćirić.

„Deca čuvari tradicije - Đeram predstavlja istinski biser našeg kulturnog nasleđa, negujući kulturu, čuvajući običaje i podstičući ostanak mladih na selu“, poručila je predsednica Ćirić.

Željko Dvorzak iz Pokrajinskog sekratarijata za privredu i turizam izrazio je zadovoljstvo načinom na koji se u rumskoj opštini neguju tradicija i običaji.

„Oduševljen ovim što vidim, puno ljudi, divne dece koji neguju tradiciju i običaje našeg naroda. Drago mi je da su tu vredna udruzenja zena koja pored ovog gastronomskog dela, čuvaju i promovišu  i sve one divne stare zanate i čuvaju ih od zaborava“, poručio je Dvorzak.

Posle manifestacije upriličeno je druzenje svih učesnika, a organizatori su poručili da će se u narednom periodu još predanije raditi na omasovljenju folklora, jer je on istinska riznica srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

donor
donor
donor
donor