img

Vesti

Manifestacija „Dani Matice srpske“ Omaž Atanasiju Stojkoviću

img

Izlozbom „Da li ste znali o Atanasiju Stojkoviću“ autorke Jelene Vidaković, večeras je u Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ svečano otvorena manifestacija „Dani Matice srpske“.

Reč je o novoj manifestaciji koja će ove godine fokus staviti na slavnog Rumljanina, Atanasija Stojkovića, srpskog naučnika i knjizevnika, čije ime rumska biblioteka ponosno nosi.

Takođe, ove godine se obelezava i jubilej - 250 godina od rođenja Stojkovića, pa će tako od 15. do 20. septembra Matica srpska, Gradska biblioteka i Zavičajni muzej Ruma organizovati programe posvećene Atanasiju Stojkoviću sa ciljem da širu javnost i naše sugrađane upozna sa bogatom biografijom, profesionalnim radom i širinom njegovog stvaralačkog duha u oblastima nauke, knjizevnosti i jezika.

Atanasije Stojković, veoma značajna istorijska figura, zasluzuje da mu se iskaze duzno poštovanje, jer je bio jedan od najobrazovanijih Srba svog vremena, koji se posvećeno bavio i naukom i knjizevnošću, kazao je na svečanom otvaranju manifestacije direktor rumske biblioteke Damir Vasiljević Toskić.

Odmah nakon izlozbe profesor Filozofskog fakulteta na katedri za istoriju i saradnik Matice srpske Nenad Ninković, odrzao je predavanje Srpske seobe u Rusiju u 18. veku“.

Atanasije Stojković, pisac prve knjige iz fizike na srpskom jeziku, pisac prvog romana u novijoj srpskoj istoriji, bio je i profesor i rektor Univerziteta u Harkovu, a  predavanje profesora Ninkovića, iako je bazirano ka 18. veku, hronološki je obuhvatilo i period od 14. veka, pa su Rumljani imali priliku da sagledaju celokupnu srpsko – rusku saradnju, koja je pored prostora Srbije i Rusije, bila veoma izrazena i na Svetoj Gori.   

donor
donor
donor
donor