img

Vesti

Podrška Opštine i resornog ministarstva poljoprivrednicima čiji su usevi pretrpeli štetu usled elementne nepogode

img

Nevreme koje je pogodilo našu opštinu prouzrokovalo je velike gubitne i na oranicama. Poljoprivredni usevi su na mnogim njivama desetkovani, a na dosta parcela šteta je i stoprocentna.

Opština Ruma godinama subvencioniše osiguranje poljoprivrednih useva, što je mera koju je ikoristio veliki broj zemljoradnika, pa će tako značajan udeo u šteti nadoknaditi osiguravajuće kuće.

Pošto deo poljoprivrednika nije osigurao svoje useve, Opština Ruma je odlučila da izdvoji 15 miliona dinara kako bi pomogla da se ublazi šteta, ne samo pričinjena poljoprivrednicima, već i građanstvu kojem je nevreme oštetilo kuće, privatne objekte, ali i motorna vozila.

Spremnost Opštine Ruma da odmah, bez odlaganja, pomogne naišla je na dobar prijem kod građana, ali i na pohvalu od strane drzavnih organa.

Drzavna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović posetila je danas Rumu tim povodom i nakon sastanka sa opštinskim zvaničnicima u Gradskoj kući, obišla je zajedno sa čelnim ljudima rumske lokalne samouprave pogođene oranice i atare u našoj opštini.

"Zaista je teška slika današnjeg dana. Situacija na terenu je katastrofalna i mozemo da vidimo da su poljoprivredni usevi kukuruza, suncokreta nepovratno uništeni. Drago nam je da vidimo da su rumski predstavnici lokalne samouprave odradili promptno sve što je trebalo, proglasili vanrednu situaciju, oformili komisiju koja će izlaziti na teren i procenjivati štetu. Vazno nam je da dobijemo objedinjeni izveštaj da vidimo preliminarno kakvo je stanje na lokalu i da najbrzi način probamo da pomognemo našim poljoprivrednicima. Svim mogućim snagama i na svim nivoima daćemo maksimum u borbi da pomognemo našim poljoprivrednicima i građanima", izjavila je drzavna sekretarka Ivana Popović, koja je tokom posete našoj opštini razgovarala i sa zemljoradnicima u Stejanovcima.

Predsednica Ćirić je podsetila da su od danas krenule prijave za opštinsku novčanu pomoć kojom se zeli ublaziti materijalna šteta izazvana, u ovom konrektom slučaju na poljoprivrednim usevima.

"Svima koji nisu osigurani probaćemo da omogućimo da bar da pokriju troškove ovogodišnje setve. Ministarstvo poljoprivrede je najavilo novčanu pomoć svim lokalnim samoupravama. Ono što je trazeno od nas jeste da u roku od nekih nedelju dana sačinimo preliminarnu listu da vidimo koliko ljudi se prijavilo i kolika je pričinjena šteta. Ja verujem da već do narednog petka većina poljoprivrednika će se prijaviti, pa ćemo imati tačnije informacije o obimu štete koja je učinjena na usevima na teritoriji naše opštine. Prijave traju od danas do 4. avgusta. Oformljene su tri komisije koje će izlaziti na teren da procenjuju štetu. Ruma ima sreće u ovoj nesreći što će imati pomoć kako Ministarstva poljoprivrede, tako i Pokrajinske vlade. Stoga očekujemo da ćemo mi kao opština prebroditi ovu elementarnu nepogodu i finansijski pomoći ljudima da se ublaze posledice pričinjene štete" istakla je predsednica Ćirić

Olujno nevreme napravilo je ogromnu štetu na parcelama Aleksandra Lukić, poljoprivrednika iz Stejanovaca, koji je istakao da zemljoradnicima znači podrška Opštine Ruma koja će pomoći novčano sanaciju posledica štete.

"Konkrento na najvećoj parceli imam 100 odsto štete, na ostalim je to od 30 do 50 procenata. Problem je što je kukuruz završio oplodnju, krenulo je nalivanje zrna, tezak je klip i kukuruz koji je povijen teško da će moći ikako da se podigne, da ga kombajn moze pokupiti. Ostaje nam par dana da vidimo da li će ga sunce oporaviti ako izbegnemo najavljene nepogode koje su najavili za večeras i za sutra. Ostaje nam samo da čekamo i da se molimo", kazao je Lukić.

donor
donor
donor
donor