img

Vesti

Interaktivne table za sve rumske srednje škole – Praćenje savremenih tokova i veća efikasnost u nastavi

img

Rumske srednje škole dočekaće predstojeću školsku godinu tehnološki unapređene, te će se nastavno gradivo učenicima prezentovati na najsavremeniji mogući način.

Opština Ruma je kupila 16 najmodernijih interaktivnih tabli i prateću opremu, a svaka srednja škola u našoj opštini će dobiti po četiri table.

Projektna ideja realizovana je u saradnji sa građanima rumske opštine, koji su nabavku „pametnih“ tabli prvo kandidovali, a potom i izglasali u okviru „Participativnog budžetiranja“.

Primopredaja interaktivnih tabli upriličena je u Srednjoj tehničkoj školi „Milenko Brzak Uča“, uz prisustvo predsednice Opštine Ruma Aleksandra Ćirić i zamenice Biljane Popović Jovanović. Nakon primopredaje odrzana je i obuka za zaposlene kako to da na najbolji način koriste nove table, koje su zapravo pravi alati za učenje.

Nama je cilj da deca imaju što bolje uslove za nastavu. Svakako moramo da pratimo savremene tokove zivota, sve se odvija u sferi interneta. Stare zelene table i kreda su prevaziđeni, interaktivne table će poboljšati kvalitet nastave, olakšati i unaprediti rad nastavnika i pospešiti učenje kod đaka. Pohvalno je što se i škole same trude da izrađuju projekte i konkurišu za sredstva i kod NVO i kod drzavnih institucija. Tehnička škola je od Fondacije „Ana i Vlade Divac“ dobila zanimljivu opremu - 3D štampač, koji se koristi za praktičnu nastavu”, izjavila je predsednica Ćirić, koja je na poklon dobila i jedan privezak za ključeve, izrađen upravo na školskom 3D štampaču.

Direktorica Tehničke škole Vesna Ilić se u ime direktora rumskih srednjih škola zahvalila Opštini Ruma na vrednoj donaciji, naglasivši da ulaganja u modernizaciju nastave nisu stihijska, već planski konstantna.

„Mi kao škola već imamo nekoliko interaktivnih tabli, koristili smo ih u kabinetskoj nastavi gde se odeljenja dele na dve grupe. Pošto imamo još četiri nove  grupe, plan je da četiri nove table stavimo u učionice opšte namene kako bi se i ostali opšteobrazovni predmeti uključili u korišćenje tabli i unapređenje nastavnog procesa. Značajno ćemo unaprediti nastavu i sam proces učenja i motivisanost učenika što nam je na prvom mestu, jer oni će biti ti koji će sigurno više koristi interaktivnu tablu“, kazala je direktorica Ilić i napomenula da zahvaljujući Opštini Ruma ova obrazovna ustanova ulazi u predstojeću školsku godinu i sa novim informatičkim kabinetima.

U našu školu stigla je računarska oprema vredna oko 2 miliona dinara. Reč je o najnovijim računarskim konfiguracijama, pa će naši učenici mašinskog smera za kompjutersko konstruisanje i elektrotehničari računara imati sve uslove da savladaju gradivo, radeći u zahtevnijim programima“, rekla je direktorica Ilić.

S obzirom da je u toku letnji raspust, da nema nastave, pravo je vreme da se realizuju i infrastrukturni radovi na unapređenju samih školskih objekata.

„Nastavljamo sa uređenjem svih škola u našoj opštini. Taj projekat se odvija po fazama. Kada su u pitanju srednje škole u Tehničkoj i Poljoprivrednoj školi u fokusu će biti radovi na elektroinstalacijama i fiskulturnoj sali. U Gimnaziji i Ekonomskoj školi nastavljamo sa zamenom unutrašnje stolarije i molerskim radovima“, napomenula je predsednica Ćirić.

donor
donor
donor
donor