img

Vesti

Ustanova "Solidarnost" na novoj adresi Kvalitetniji uslovi za sve korisnike usluga Dnevnog boravka

img

Opština Ruma kao socijalno odgovorna lokalna samouprava, koja se pridrzava evropskih standarda i dugoročno razmišlja o daljem proširenju usluga socijalne zaštite, finansirala je radove na adaptaciji objekta na rumskom bazenu Borkovac (ul. Orlovićeva bb), gde je od danas smeštena i Ustanova za pruzanje usluga socijalne zaštite "Solidarnost" i njen Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Opština Ruma ulozila je značajna sredstva u opremanje prostora površine blizu 530 kvadratnih metara, kako bi korisnicima pruzila najbolje uslove socijalne zaštite.

U potpunosti klimatizovani objekat ima specijalizovane prostorije za boravak korisnika, lift, kinezi salu za fizikalne terapije, računarsku učionicu, salu za fiskulturu, prostorije za kreativne radionice, a tu su i administrativne prostorije Ustanove "Solidarnost".

Velelepni kompleks na rumskom bazenu posetile su danas predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić i zamenica Biljana Popović Jovanović.

"Ovaj prostor smo adaptirali u skladu sa potrebama Dnevnog boravka i zaista je ne samo lep, nego i funkcionalan. Zadovoljeni su svi adekvatni uslovi za rad i boravak. Kroz uslugu Dnevnog boravka, korisnici stiču i razvijaju zivotne veštine, samostalnost i društvenu odgovornost. Ustanova "Solidarnost" je jedna od retkih ustanova socijalne zaštite u Srbiji sa odličnim radnim uslovima, a sve usluge su besplatne i finansirane iz budžeta Opštine Ruma. Mogu slobodno da kazem da nam mnogi veći gradovi mogu pozavideti", izjavila je predsednica Ćirić.

Ustanova ima sopstveni kombi prevoz koji je besplatan za korisnike, a u svakom momentu na raspolaganju su im i kombi vozila Opštinske uprave, dodala je predsednica Ćirić.

Sami korisnici su više nego zadovoljni uslovima u novom objektu.

"Lepo mi je sa drugarima, uklopio sam se. Drugarima sve pomazem. Idemo malo tamo u prirodu da se šetamo, imaćemo i likovnu koloniju. Meni je svejedno bio tamo, ili bio ovde, vazno je da sam u lepom društvu. Imamo dva kombija, voze nas. Poneki put idemo u kuglanu i kuglamo se", kazao je dugogodišnji korisnik usluga Dnevnog boravka Miroslav Tesla.

Slične utiske ima i Viktor Miler.

"Sviđa mi se novi objekat. Imamo ovde doručak, uzinu i ručak. Idemo često u šetnje, voze nas kombiji do biblioteke, do muzeja", rekao je Viktor.

Stari objekat "Livade" u blizini OŠ "Zmaj Jova Jovanović" nije ispunjavao savremene uslove za rad, problem je bio i nedovoljan kapacitet, vlaga, ali i sam prilaz objektu, pa je tako odlučeno da se sredstva uloze u adaptaciju zgrade bazena Borkovac. Nove prostorije mogu da prime duplo više korisnika od 35 koliko ih trenutno pohađa Dnevni boravak, napomenuo je direktor Ustanove "Solidarnost" Branislav Pavić.

"Mi smo prezadovoljni, zahvaljujemo se Opštini Ruma na podršci, oni su ulozili značajna sredstva u adaptaciju ovog prostora i ustupili nam ga na korišćenje. Mi ovde imamo maksimalne uslove za obavljanje našeg posla, za pruzanje usluga socijalne zaštite za sve stanovnike na teritoriji naše opštine. Naši korisnici su zadovoljni, kao i naši zaposleni iz administracije. Imamo zaista sve uslove za nesmetan rad, zato i pravimo planove za proširenje naših usluga. Dodaćemo neke inovativne usluga socijalne zaštite, a biće i nekih standardizovanih, ali o tome ćemo u narednom periodu, imamo svakako uslove za razvoj", poručio je Pavić i podsetio na široku lepezu usluga koje već nudi Ustanova "Solidarnost".

"Trenutno Dnevni boravak pohađa 35 korisnika, međutim mi imamo i uslugu ličnih pratilaca za oko 25 korisnika, tu je i usluga pedagoške podrške u obrazovanju koju koristi od 35 do 40 osoba i taj broj osciluje u zavisnosti od potreba korisnika. Najmasovnija usluga naše ustanove je pomoć i nega u kući koju koristi 204 lica. Tu je i mala škola jahanja sa 70 polaznika, a usluge hipoterapije, odnosno terapijskog jahanja koristi 15 osoba. Dakle, zaista nudimo širok spektar usluga građanima, sa tendencijom konstantnog unapređenja", ocenio je Pavić.

Opština Ruma je obezbedila i raznovrsnu ishranu u Dnevnom boravku. Svaki dan korisnici će imati doručak, ručak i uzinu, što je novina, u odnosu na prethodni period kada je u ponudi bilo samo pecivo.

donor
donor
donor
donor