img

Vesti

Predavanje "Rumski sokoli i njihovo nasleđe"

img

U okviru manifestacije “Rumsko kulturno leto", Aleksandra Ćirić, kustos istoričar, priređuje predavanje "Rumski sokoli i njihovo nasleđe". Predavanje će biti odrzano u petak, 7. jula, u 20 časova, u bašti Gradske biblioteke "Atanasije Stojković". 
 
Ideja ovog izlaganja je prezentacija nasleđa, fokusirajući se na artefakte sokolskog udruzenja koje je aktivno bilo u našem gradu tokom prve polovine prošlog veka. Zavičajni muzej Ruma čuva vredne predmete koji svedoče o ovom delu prošlosti našeg grada, a publika će imati priliku da se upozna sa tri najznačajnija:
Povelja o izgradnji Sokolskog doma u Rumi - predstavlja izuzetno značajan dokument koji svedoči o uspehu rada rumskog sokolskog društva i uticaju vodećih članova društva.
Dve zastave koje su sačuvane, a predstavljaju bitan simbol sokolskog pokreta, pruzaju nam uvid u bogatu istoriju ovog društva.
Biće reči i o sokolskom nasleđu koje nije sačuvano – Sokolski dom koji je bio kratkog veka ali velikog značaja za rumski sokolski pokret i ondašnje društvo. Njegova izgradnja svojevrsno je svedočanstvo o uspešnom radu rumskog sokolskog društva i uticaju i renomeu vodećih članova društva.
 
Ulaz je slobodan.
donor
donor
donor
donor