img

Vesti

Odata pošta junacima na 10. Vidovdanskom saboru Neka odgovornost potomaka, počiva na slavi predaka

img

U spomen na sve heroje koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskim ratovima 1991-1999, a uz duzno poštovanje jer su mnogi od njih svoje zivote polozili za našu zemlju, danas je u Rumi odrzana jubilarna deseta manifestacija „Vidovdanski sabor srbskih vitezova", koju organizuje „Akademija vidovdanskih vitezova srbskih“.

Manifestacija koja promoviše rodoljublje, viteštvo, čojstvo i junaštvo i koja od zaborava čuva sve naše slavne heroje koji su svojom krvlju junački branili otadžbinu, započela je tradicionalnim prijemom u Gradskoj kući.

Predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević i zamenica predsednika Opštine Ruma Biljana Popović Jovanović ugostili su pripadnike vojske i policije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, borce koji su časno branili našu otadžbinu, porodice palih boraca, ratne vojne invalide, članove mnogobrojnih boračkih organizacija, ali i humanitarnih radnika iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

„Drago nam je da se srećemo svake godine u sve većem broju, uvek ste dobrodošli. Opština Ruma je posvećena budućnosti, razvoju privrede, ekonomskog standarda i podizanju kvaliteta zivota građana. Međutim, naše trajno opredeljenje je da negujemo tradiciju i vrednosti na kojima je naša drzava zasnovana. Negujemo kulturu pamćenja, obelezavamo značajne datume i ukazujemo duzno poštovanje svima onima kojima je sloboda naše zemlje i naroda bila na prvom mestu, koji su nazalost ono najvrednije - vlastiti zivot, polozili braneći otadžbinu", rekao je Kovačević.

„Deseta godina kako saborujemo zajedno, kako na jedan sadrzajan način odajemo priznanje zasluznima, onima koji su zaduzili ceo naš narod. Velika zahvalnost Opštini Ruma koja nam sve ove godine pomaze. Sada smo u situaciji da našim delanjem inspirišemo i druge. Posebno sam radostan, jer će za nekoliko dana „Akademija vidovdanskih vitezova srbskih“, uz pomoć grada Banja Luke, odrzati po prvi put Vidovdanski sabor vitezova i u Republici Srpskoj. To je nešto o čemu smo sanjali, na čemu smo radili prethodnih godinu dana, a ako mi budemo imali udela da se Ruma i Banja Luka blize povezu, bićemo više nego radosni", poručio je Novica Todosijević, organizator manifestacije.

Nakon srdačnog razgovora i razmene prigodnih poklona u vidu knjiga, monografija i istorijskih publikacija, predstavnici Opštine Ruma i brojna delegacija Vidovdanskog sabora polozili su vence na spomen ploču u rumskom parku Heroja Košara i Paštrika.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski Gospodin Vasilije sluzio je sa rumskim sveštenstvom u hramu Vaznesenja Gospodnjeg pomen za poginule u odbrambeno-otadžbinskim ratovima 1991-1999. Vladika Vasilije podsetio je verni narod na vaznost molitve, na obavezu koju imamo prema svojim precima da čistim srcem, hrišćanski pravednim delima opravdamo svo ono duhovno i slobodarsko nasleđe koje baštini naš narod.

Centralna svečanost Vidovdanskog sabora odrzana je u parohijskom domu Vaznesenjske crkve. Uz himne Srbije i Republike Srpske, minut ćutanja za pale heroje, na svečanosti su uručena priznanja, hrabrim borcima u znak poštovanja prema njihovim junačkim delima, dodeljeno je i nekoliko posthumnih odlikovanja i značajan broj zahvalnica organizacijama koje podrzavaju rad „Akademije vidovdanskih vitezova srbskih“.

Svečanosti su prisustvovale porodice novokosovskih junaka Ivana Vasojevića Jaguara i Predraga Peđe Leovca, generala Bozidara Delića, kapetana Petra Škrpana, komadanta Belih vukova sa Pala i brojne druge zvanice.

Manifestaciji je prisustvovao i drzavni sekretar Mile Karanović koji se posebno osvrnuo na dejstva u juznoj srpskoj pokrajini 1999. naglasivši da su herojska dela i nadljudski napori naših vojnika, od onih najmlađih sa samo 18 godina, koji su bez oklevanja krenuli u borbena dejstva, pa sve do starešina koji su sa svojim vojnicima lično učestovali u borbenim dejstvima, uvelo je naše hrabre borce branioce Košara, Paštrika i Srbije u večnost i legendu.

„Moramo da zaboravimo na sujetu i međusobne svađe, da zajedno branimo našu otadžbinu Srbiju, to dugujemo paloj braći", kazao je Karanović.

Pesmom su svečanost upotpunile sestre Sančanin, Anastasija i Sara, u muzičkoj pratnji Damira Vasiljevića Toskića, a izvedena je i pesma „Časni vitezovi" koju je napisao, otpevao i aranzirao Rumljanin Davor Lazić.

U Parku Heroja Košara i Paštrika odrzane su viteške igre koje su okupile udruzenja iz cele Srbije, a posetioci manifestacije imali su prilike i da se na nekoliko štandova blize upoznaju sa mogućnostima Vojske Srbije, koja je prikazala deo opreme i naoruzanja.

donor
donor
donor
donor