img

Vesti

Održan Sajam zapošljavanja

img

Nacionalna sluzba za zapošljavanje organizovala je danas u Kulutrnom centru "Brana Crnčević" tradicionalni Sajam zapošljavanja.

Učešće na sajmu je uzelo 24 poslodavca, koji su istakli potrebu za zapošljavanjem oko 400 novih radnika raznih obrazovnih profila i stepena stručne spreme, istakla je direktorica NSZ Filijala Sremska Mitrovica Marijana Grabić.

"Na evidenciji ispostave u Rumi nalazi se 1950 nezaposlenih lica. Taj broj se smanjuje iz meseca u mesec, iz godine u godinu, i u odnosu na maj prošle godine na našoj evidenciji je 15 posto manje nezaposlenih lica. Jedna od mera koju sprovodi Nacionalna sluzba za zapošljavanje u cilju povećanja broja zaposlenih je i ovaj sajam zapošljavanja. Ovi sajmovi nam pokazuju da je sve veće interesovanje poslodavaca da budu učesnici jer je ovo jedan od najboljih načina da dođu do novog radnika, a nezaposlenim licima ovo je prilika da izaberu posao koji zele. Ovo je samo jedna od mera aktivne politike zapošljavanja i moram da napomenem da je Opština Ruma prepoznala problem nezaposlenosti kao jedan od prioriteta koji treba da reše na nivou lokalne samouprave. Svake godine Opština Ruma iz svog budžeta izdvaja dodatna sredstva koja se usmeravaju na mere kako bi se smanjio broj lica na evidenciji. Jedna od mera koje realizuju je program stručne prakse jer je na našoj evidenciji je 17% mladih. Trend je taj da poslodavci neće da zaposle lica koja nemaju dovoljno znanja i radno iskustvo i to je prilika da kroz prvi posao steknu znJe i budu konkurentni na trzištu rada. Sa druge strane na našoj evidenciji je velik broj nekvalifikovane radne snage i naš zadatak je da tim licima pomognemo da dođu do posla. Preko 40 posto lica na našoj evidenciji ima završenu osnovnu školu ili nepotpunu osnovnu i kroz naše finansijske mere mi stimulišemo i  dajemo subvencije poslodavcima da zaposle ta lica", izjavila je direktorica Grabić.

Na usluzi i građanima i privrednim subjektima i ovoga puta su bili radnici Nacionalne sluzbe za zapošljavanje koji su davali zainteresovanima sve potrebne informacije o aktuelnim programima podsticanja zapošljavanja.

donor
donor
donor
donor