img

Vesti

ANIP "Branko Radičević" Zlatna plaketa, Kraljice u rumskim šorovima

img

U nedelju 4. juna u Bačkoj Topoli odrzan je 61. Muzički festival dece Vojvodine. ANIP „Branko Radičević" imao je svog predstavnika na ovom festivalu u grupi starijih uzrasta. Pripremni sastav ANIP-a ovog puta predstavio se lazaričkim običajem i igrama Svrljiga i osvojio Zlatnu plaketu i direktan plasman na republičko takmičenje. Pored ove nagrade usledila je i specijalna nagrada stručnog zirija, umetničkom rukovodiocu Popović Petru za vidljivo uspešan pedagoški rad sa decom. Ovu grupu očekuje predstavljanje i na 17. smotri dečijih folklornih ansambala u Batočini, 11 juna.

U ponedeljak 5. juna, devetu godinu zaredom,čula se kraljička pesma rumskim ulicama. Kraljice (članice ANIP „Branko Radičević“ Ruma) su ponovo svojom pesmom prošle po rumskim ulicama i pronele blagoslov za dobrobit cele zajednice. Nakon pričešća u crkvi Svetog Duha u Rumi i dobijanja blagoslova od sveštenstva, Kraljice su se uputile ka domaćinstvima i institucijama u koje bile pozvane.

Da podsetimo, istrazivanje je započelo još 2013. godine, kada je lokalna samouprava prepoznala vaznost i validnost projekta „Da i našim šorom Kraljice krenu“. U saradnji sa crkvom Svetog Duha u Rumi, na dan slave tog hrama 2015. godine one su prvi put prošle rumskim sokacima i tako ponovo vratile običaj u narod.

donor
donor
donor
donor