img

Vesti

Dan pobede Položeni venci i odata počast stradalima u Drugom svetskom ratu

img

Na Gradskom groblju u Rumi, polaganjem venaca na spomen obelezja poginulim borcima i zrtvama fašističkog terora, obelezen je Dan pobede - 9. maj.

Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pruzali otpor. U Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Tradicionalno vence na Gradskom groblju su polozili predstavnici Opštine Ruma, SUBNOR-a i srodnih boračkih organizacija, političkih partija i građani.

U ime rumske lokalne samouprave vence su polozili predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić i predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević.

Predsednica Ćirić je naglasila da je naša kolektivna duznost da se svake godine okupljamo, da negujemo kulturu sećanja i poštovanja prema svim zrtvama ovog strašnog rata, kao i borcima koji koji su dali zivot za slobodu i zbog kojih mi danas zivimo u jednom mirnijem, pravednijem i boljem društvu.

"Smatram da nije dovoljno samo jednom godišnje obelezavati Dan pobede. Vazno je preneti tradiciju na mlađe generacije, govoriti im o represivnim ideologijama, šta one znače, koliko zla, štete, nepravde, tuge i tragedije mogu da donesu. Potrebno je mlađim generacijama što više govoriti o Drugom svetskom ratu, o gubicima koje je pre svega naš narod pretrpeo, ali i čitavo čovečanstvo. Moramo obelezavati vazne datume i posećivati znamenita mesta, kojih ima mnogo i u našoj opštini i širom naše zemlje, obnavljati ih, jer samim tim mi čuvamo uspomene i negujemo našu slobodarsku tradiciju", kazala je predsednica Ćirić.

O stradanjima na ovim prostorima i antifašističkoj borbi okupljenima je govorio Tomislav Milić, predsednik opštinskog SUBNOR-a i tom prilikom naglasio da 9. maj - Dan pobede slave svi rodoljubivi građani Evrope i sveta.

Milić je upozorio da nas današnje aktuelne svetske prilike moraju učiniti posebno opreznim, jer međunarodno pravo praktično ne postoji, vladaju samo interesi, a prijateljstava među drzavama gotovo da i nema.

Obelezavanje Dana pobede započelo je minutom ćutanja za sve nevine zrtve Drugog svetskog rata.

donor
donor
donor
donor