img

Vesti

Preventivni pregledi dojki u Domu zdravlja Ruma

img

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje zena. U našoj zemlji od ove bolesti godišnje oboli oko 4600 a umre 1600 pacijentkinja. Računa se da u toku zivotnog veka od 80 godina jedna od osam zena oboli. Srbija je po broju umrlih godišnje na drugom mestu u Evropi.

Rak dojke se moze uspešno lečiti u preko 90% slučajeva ako se otkrije na vreme u ranoj fazi. Rano otkrivanje karcinoma dojke kod zena koje nemaju nikakve simptome smanjuje smrtnost za 30%.

U našoj zemlji Nacionalnim skriningom je obuhvaćena dobna grupa od 50 do 69 godina kada je i najveća učestalost ove bolesti. Nazalost u dobnoj grupi ispod 50 godina zene takođe oboljevaju i tada su tumori često biološki agresivniji.

U prevenciji bolesti savetuje se redovan samopregled (jednom mesečno), zatim oko 30 godine preventivni UZ preged i nadalje jednom godišnje.

Mamografija je zlatni standard za otkrivanje karcinoma dojke i savetuje se da se sa 40 godina načini tzv.bazna mamografija, a zatim na dve-tri godine u zavisnosti od tipa građe dojki, a između mamografija se rade godišnji UZ pregledi.

U Domu zdravlja “Ruma” se svakodnevno obavljaju dijagnostički i preventivni UZ i mamografski pregledi.

Dnevno se zakazuje 8-10 UZ dojki i  isto toliko mamografija. Takođe, obavljaju se i prioritetni UZ pregledi kod pacijentkinja koje su same napipale promenu.

U cilju podizanja svesti o prevenciji raka dojke u sluzbi radiološke dijagnostike 22. i 23.4.2023. od 8 do 15 časova obavljaće se preventivni pregledi dojki za zene starosti 45-50 godina. Mamografiju mogu uraditi sve zene koje je do sada nisu radile ili je od zadnjeg pregleda prošlo više od dve godine. Nakon uvida u mamografske snimke odrediće se da li i kada treba uraditi UZ pregled dojki.

UZ mogu da rade zene koje ranije nisu radile ovu vrstu pregleda ili je od poslednjeg prošlo više od godinu dana.

Zainteresovane pacijentkinje se mogu javiti na broj telefona radi zakazivanja. 064/852-34-53

donor
donor
donor
donor