img

Vesti

Školska slava Sveti Sava

img

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obelezavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obelezava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne knjizevnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova, te se 27. januar obelezava kao školska slava.

Širom naše opštine danas se organizuju školske priredbe, a predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić posetila je danas Hrtkovce, gde je u seoskom Domu kulture "Sveti Sava", odrzan prigodan program u čast prosvetitelja.

"Danas je veoma veliki i verski i drzavni praznik. Danas proslavljamo našeg najvećeg prosvetitelja Svetog Savu, prvog arhiepiskopa, tvorca srpske srednjovekovne kulture, nauke, sveukupnog razvoja srpskog naroda. Stoga je naša duznost da na dostojan način obelezavamo svake godine ovaj praznik", izjavila je predsednica Ćirić.

"Ovde sam prisustvovala veoma lepoj priredbi u renoviranom Domu kulture. Tokom prethodne godine mi smo se trudili da ulozimo značajna sredstva ne samo u privredu i infrastrukturu, nego i u obrazovanje i kulturu. Sledimo lik i delo našeg najvećeg prosvetitelja, nastavljamo da negujemo tradiciju, kulturu i da još više ulazemo u naše škole, u obrazovanje, u našu decu, kako bi im omogućili što kvalitetniji razvoj i obrazovanje", poručila je predsednica Ćirić.

Programu Svetosavske akademije. koji su pripremili učenici OŠ "Miloš Crnjanski", prisustvovalo je više od 200 Hrtkovčana, a svečanost su folklorom upotpunili članovi seoskog KUD "Desanka Maksimović".

Svečanom programu prethodila je liturgija u hramu Svetog Velikomučenika Georgija, litija do Doma kulture, a potom i lomljenje slavskog kolača u hrtkovačkoj školi.

Centralna svečanost odrzava se večeras u Kulturnom centru "Brana Crnčević" od 19 časova. Organizator je Gimnazija "Stevan Puzić", a Opština Ruma će na svečanosti nagraditi i šesnaest učenika osnovnih i srednjih škola koji su nosioci “Svetosavske povelje” u školskoj 2022/23. godini.

donor
donor
donor
donor