img

Vesti

Plivanje za Časni krst Rekordan broj učesnika, najbrži Milisav Živanović

img

Tradicionalna duhovno - kulturna manifestacija Bogojavljensko plivanje okupila je danas rekordnih 76 učesnika na rumskom jezeru Borkovac.  Prvi do Časnog krsta doplivao je Milisav Živanović iz Vrdnika, stalni učesnik plivanja koje se na veliki praznik Bogojavljenje svake godine organizuje na jezeru Borkovac.

„Danas mi je jedan od najlepših dana, oduvek mi je bila zelja da doplivam do Časnog krsta. Ranijih godina mi je bio na dohvat ruke, ove godine sam uspeo s jakom verom u Boga. Učestvujem u ovoj manifestaciji od svoje 16 godine, sledeći mesec punim 21, tako da već 5 godina učestvujem", izjavio je Živanović.

Manifestaciju u Borkovcu organizovali su opštinski Sportski savez, Srpska pravoslavna crkvena opština Ruma, Turistička organizacija, uz pokroviteljstvo Opštine Ruma.

Najbrzi plivač je darivan zlatnim krstom, novčanom nagradom od 10.000 dinara i blagodarnicom. Drvene krstiće i blagodarnice dobili su svi učesnici.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić i predsednik SO Ruma Stevan Kovačević su čestitali svim učesnicima, jer su svi učesnici zapravo pobednici, naglasivši da je ova manifestacija pravi primer kako se poštuje tradicija, običaji, te da se na dostojan način iskazuje i vera i poboznost.

Pozdravom Bog se javi - Vaistinu se javi, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve se zahvalilo svim učesnicima plivanja za Časni krst naglasivši da sama činjenica da ubrzanim ritmom srca odvazni momci i devojke jedva čekaju da uskoče u vodu najbolje svedoči o njihovoj ljubavi prema Gospodu. Blagoslovivši današnju manifestaciju arhijerejski namesnik rumski, protoprezviter-stavrofor Sreten Lazarević i protojerej Branislav Mišković podsetili su na vaznost današnjeg praznika i sam događaj krštenja Isusa Hrista u reci Jordan i objavljivanje Bogočoveka.  

U ime Srpske pravoslavno crkvene opštine Ruma  arhijerejski namesnik Lazarević je predsednici Ćirić uručio i prigodan poklon - Časni krst, kao zahvalnost za dugogodišnju podršku Opštine Ruma pri organizaciji manifestacije u Borkovcu.

Program današnje manifestacije upotpunila je Nađa Borović, učenica rumske Gimnazije koja je otpevala himnu „Boze pravde", dok su za posluzenje i okrepljenje svih učesnika i ove godine bile zaduzene članice udruzenja „Kraljevčanke" iz Kraljevaca. Kao i uvek veliku podršku organizatori su imali u volonterima Crvenog krsta i lekarima Doma zdravlja „Ruma",  koji su medicinski obezbeđivali manifestaciju.

donor
donor
donor
donor