img

Vesti

Predstavljene publikacije Ruma u staroj štampi, priređivača Đorđa Boškovića

img

Sinoć su u čitaonici Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ predstavljene publikacije Zavičajnog muzeja Ruma priređivača Đorđa Boškovića, kustosa istoričara Zavičajnog muzeja Ruma. U pitanju su knjige „Ruma u staroj srpskoj štampi“ i „Ruma u staroj stranoj štampi“.

„Iskoristio sam povoljnu okolnost što je veći deo ove štampe digitalizovan. Nije bio velik posao da se listaju novine, nego je bilo pretrazivanje na internetu iz domaćih i stranih biblioteka, zatim odabiranje članaka i ubacivanje nekim hronološkim redom . Za drugu knjigu je trebalo i prevoditi, jer je velik broj tekstova na nemačkom jeziku. Rad na prvoj knjizi je trajao nekoliko meseci, dok je na drugoj trajao malo duze, trebalo je pronaći te novine, odabrati članke, prevesti i srediti, to je trajalo oko godinu dana. U kolikoj meri se štampa razlikovala od današnjih novinskih članaka, to je diskutabilno pitanje. Najviše tekstova ima upravo o crnoj hronici, kriminalu, ubistvima i samoubistvima, oglasa što je čudno za ono vreme devetnaestog veka, pa i kasnije, a značajno mesto zauzima politika. Kultura je slična kao  danas, nailazi se samo mestimično i par članaka o zidanju zgrade u kojoj se nalazimo, tadašnjem Hrvatskom domu. ”, rekao je Bošković.

Publikacije su predstavili dr Žarko Dimić,  upravnik Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima i Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva Srem, Sremska Mitrovica.

“Đorđe Bošković je jedan od danas najznačajnijih zivih istoričara, to mozemo slobodno reći. Čovek koji je studiozan istoričar koji odlično poznaje arhive, snalazi se u nemačkom jeziku, u gotici, latinskom jeziku, tako da je kao saradnik, autor, istrazivač zaista jedna retka “zver” i mogu samo da pozavidim Rumljanima što imate jednog Boškovića, koji istrazuje istoriju i prošlost vašeg mesta koja je prebogata”, izjavio je Dimić.

Predstavljanju publikacija prisustvovala je i predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

“Ovo su dve izuzetne knjige našeg muzejskog savetnika Đorđa Boškovića, našeg najpoznatijeg i najboljeg hroničara Rume. Bošković je brizljivo radio na prikupljanju podataka o Rumi, zavičajnoj istoriji, društvenom i kulturnom i političkom zivotu Rume počev još od sredine 19. veka pa sve do prvih decenija 20. veka. Đorđe je pronašao dosta zanimljivih i veoma vaznih podataka u staroj štampi,pre svega mislim na nemačku štampu, s obzirom na to da se Ruma tada nalazila u sastavu Austrougarske. Upravo u tome je značaj njegovog rada koji je doprineo  tome da će se generacije  budućih istoričara i Rumljana u njegovom knjigama upoznavati sa našom zavičajnom istorijom. Zavičajnom muzeuj kao ustanovi čiji smo osnivač, mi kao Opština duzni smo da pomognemo, kao i svakoj ustanovi kulture i njenoj delatnosti, a izdavačka delatnost je jedna od onih kojima se bavi naš Muzeji i vrlo rado to podrzavamo”, rekla je predsednica Ćirić.

donor
donor
donor
donor