img

Vesti

Postavljanje nove stolarije na zgradi Zavičajnog muzeja u Rumi

img

Velika ulaganja u jedan od najstarijih i najznačajnih objekata u gradu - Zavičajni muzej u Rumi se nastavljaju. Posle sveobuhvatnih radova na presecanju vlage, što je ujedno bio i višedecenijski problem objekta pod zaštitom drzave, Opština Ruma finansirala je i zamenu kompletne stolarije.

Radove su danas obišle predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić i zamenica Biljana Popović Jovanović, ocenivši da je 2022. bila godina kapitalnih ulaganja u objekte kulture, posebno se osvrnuvši na zdanje grofa Marka Pejačevića, u kome je već šest decenija smešten Zavičajni muzej.

"Rešili smo da kompletno rekonstruišemo Zavičajni muzej, ne samo da ga obnovimo, već da ga i prilagodimo savremenim potrebama muzejske publike, da ova zgrada bude ponos svih nas, svih Rumljana, jer se nalazi u samom centru grada. Posle rešavanja ključnog problema presecanje kapilarne vlage, finansiramo radove na zameni kompletne stolarije. Takođe su zamenjeni i oluci, slede radovi na elektroinstalacijama, potom zamena podnih pločica, podova u prizemlju, uvođenje centralnog grejanja kako bi se  iskoristio pun potencijal radova na presecanju vlage. Predstoji nam novo ulaganje u stalnu postavku, veliki broj muzejskih eksponata je već odnet na konzervaciju. Ako radovi budu tekli planiranom dinamikom očekujemo da ćemo krajem 2023. godine imati kompletno renoviran i rekonstruisan Zavičajni muzej", izjavila je predsednica Ćirić i istakla da je u Zavičajni muzej tokom godine ulozeno oko 20 miliona dinara.

"Tu ne računamo redovnu aktivnost ove ustanove kulture. Takođe, za narednu godinu planirana je povećana izdavačka delatanost vezana za njihove publikacije, monografije, časopise, za njihovu izlozbenu aktivnost. Iako nemaju svoj prostor oni će svakako organizovati svoje i gostujuće izlozbe u Kulturnom centru i u našoj Gradskoj biblioteci, tako da će imati jedan bogat program aktivnosti naredne godine", rekla je predsednica Ćirić.

U 2022. godini za presecanje vlage izdvojeno je oko 12 miliona dinara, za zamenu stolarije oko 6,6 miliona dinara, a za oluke 850 hiljada dinara. Za predstojeće radove na elektroinstalacijama biće izdvojeno 9 miliona dinara, a finansijsku pomoć će pruziti i Ministarstvo kulture. Za sistem centralnog grejanja obezbeđeno je 6 miliona dinara, a u toku su i pregovori sa dizajnerom u vezi stalne muzejske postavke.

 

donor
donor
donor
donor