img

Vesti

Održana 28. sednica Skupštine Opštine Ruma

img

 Danas je u Kulturnom centru "Brana Crnčević" odrzana 28. sednica Skupštine Opštine Ruma na kojoj su odbornici usvojili Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Ruma za period 01.01-30.09.2022. godine. Prihodi i primanja budžeta Opštine Ruma za prvih devet meseci 2022. godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 2.120.886.303,17 dinara i u odnosu na planirane prihode u 2022. godini ostvareni su sa 64,53%.

Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma je rekao da ovaj izveštaj pokazuje da imamo planiranu dinamiku punjenja budžeta, da su i dalje zdravi izvori finansiranja glavni agregati iz kojih se crpi budžetsko finansiranje.

"To govori o tome da se na teritoriji Opštine Ruma odrzavaju privredne aktivnosti. Ono što je interesantno je da je značajno povećanje prihoda na osnovu poreza na imovinu, odnosno poreza na prenos apsolutnih prava, što znači da se u Opštini Ruma intenzivno vrši promet nekretnina. I to je ohrabrujuće. Mi smo na dobrom putu da planirani budžet za 2022. godinu u zadovoljavajućoj meri ostvarimo i da do kraja godine realizujemo sve naše planove, kao i da stvorimo dobru osnovu za planiranje budžeta za 2023. godinu", izjavio je Kovačević.

Na sednici je usvojena i Odluka o komunalnoj miliciji Opštine Ruma. Taj posao su do sada vršile inspekcijske sluzbe. Namera je da se pri Opštinskoj upravi formira komunalna milicija koju će činiti načelnik i za sada deset komunalnih milicajaca koji će proći obuku i koji će biti raspoređeni i zaduzeni za nadzor nad prekšiocina odredbi o komunalnom redu.

"Započeli smo formalno pravnu proceduru koju ćemo nastaviti, zelja nam je da pre svega uvedemo komunalni red u našoj opštini. Na sednici smo doneli odluku o komunalnoj miliciji, doneli smo odluku o komunalnom redu na teritoriji Opštine Ruma i tom odlukom se definišu opšti uslovi oko komunalnog reda. Uveli smo i određene novine koje će biti veoma značajne u daljem radu, a to je rukovođenje zone posebne zaštite. To dosadašnjom odlukom nismo imali, a to se odnosi na centralno gradsko jezgro u Rumi gde će vaziti određeni posebni uslovi i kada je u pitanju odrzavanje fasada i postavljanje privremenih objekata i oglašavanje, odnosno reklamiranje. Sa povećanim brojem učesnika u odrzavanju komunalnog reda bićemo u mogućnosti da pravovremeno reagujemo i primetimo gde dolazi do narušavanja reda, da delujemo preventivno, ali i da sankcionišemo one koji ne poštuju komunalni red", rekao je Kovačević.

Na današnjoj sednici Odluka o izradi Plana detaljne regulacije turističko - rekreativnog kompleksa "Jezero Borkovac" stavljena je van snage.

"Razlog stavljanja van snage prethodne odluke je zbog toga što zelimo da ubrzamo postupak uređenja izletišta Borkovac. Mi smo po prethodnoj odluci taj plan donosili u saradnji sa Opštinom Irig. Pošto Opština Irig ima administrativnih barijera da to brze rešava, a da mi ne bismo čekali sa izvođenjem radova doneli smo odluku da stavljamo van snage prethodnu odluku. Ne odustajemo od uređenja izletišta Borkovac već naprotiv zelimo da to uređenje ubrzamo i da to u narednoj godini započnemo", pojasnio je Kovačević.

Danas je usvojeno i nekoliko odluka koje se odnose na javna preduzeća u rumskoj opštini.

"Doneli smo odluke vezane za JP "Vodovod" i JP "Stambeno" kojima ćemo omogućiti da oni ulazu u svoju opremu i da unaprede svoju delatnost. Doneli smo odluku da subvencionišemo jedan deo programa JP "Stambeno" kako bismo stvorili uslove da građani Opštine Ruma imaju tokom zimske sezone uredno grejanje. Obnoviće se vozni park u JP "Vodovod". Sve je to u planu što smo definisali kao naše prioritete u narednom periodu, a to je jačanje kapaciteta naših javnih preduzeća. Mi smo duzni da odrzavamo kapacitete javnih preduzeća jer bez njihovog rada ne mozemo pričati o komunalnom uređenju i odrzavanju infrastrukture u opštini, a Ruma kao opština koja se razvija i jača mora da podigne kapacitete tih usluga koje će pratiti razvoj opštine", rekao je Kovačević.

donor
donor
donor
donor