img

Vesti

U Stejanovcima održana prva memorijalna manifestacija „Mile Beronja"

img

U organizaciji KUD „Stevan Petrović Brile“ i stejanovačkog Udruzenja zena „Fruškogorke“ večeras je u Domu kulture u Stejanovcima, odrzana prva memorijalna manifestacija „Mile Beronja". Manifestacija je posvećena dugogodišnjem kulturnom pregaocu i rukovodiocu seoskog kulturno – umetničkog društva - gospodinu Miletu Beronji, koji nas je nazalost prerano napustio.

U dirljivoj atmosferi, prozetoj jakim emocijama, upriličen je svojevrsni omaz čoveku koji je decenijama bio zaštitni znak stejanovačkog KUD „Stevan Petrović Brile“. U njegovu čast najlepše tradicionalne igre igrala su kulturno – umetnička društva iz Stejanovaca, Žarkovca, Vognja, Skele i Kupinova, a toplu dobrodošlicu svim posetiocima večeras, u prepunoj sali Doma kulture, pozelele su i članice više udruzenja zena iz Srema, koje su pripremile posluzenje i okrepljenje.

Manifestaciji su prisustvovali čelni ljudi Opštine Ruma, a predsednica Aleksandra Ćirić je istakla da će Mile Beronja ostati upamćen kao odličan koreograf i pravi čuvar tradicije.

„Mile Beronja će ostati upamćen kao neko ko je svoj zivot posvetio deci, našoj folklornoj tradiciji, po čemu se mi kao narod prepoznajemo u svetu. Ovom manifestacijom koja će prerasti u tradicionalnu zelimo da mu se zahvalimo za sve ono što je uradio, ne samo za Stejanovce, već i za našu Opštinu“, rekla je presednica Ćirić.

Pokrenuta je inicijativa da stejanovačko kulturno – umetničko društvo ponese ime Mile Beronja, a to je naišlo na punu podršku meštana, kazala je zamenica predsednika Opštine Ruma Biljana Popović Jovanović.

„Mile Beronja je ostavio neizbrisiv trag kada je reč o folklornom stvaralaštvu Srema. Pomogao je osnivanje više kulturno - umetničkih društva, jedan je od inicijatora manifestacije „Đeram“ i nazalost ostali smo bez jedne dobre i veoma cenjene osobe“, zaključila je Biljana Popović Jovanović.

Na svečanosti u čast Mileta Beronje prigodni pokloni uručeni su njegovoj kćerci Sunčici, a tom prilikom pročitana je i pesma koju mu je Ruzica Dukić posvetila.

donor
donor
donor
donor