img

Vesti

Novo kombi vozilo za efikasniji rad Crvenog krsta Ruma

img

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić uručila je danas predsedniku Upravnog odbora Crvenog krsta Ruma dr Miroslavu Miloševiću ključeve novog kombi vozila, koje je preko Ministarstva pravde pribavljeno sredstvima iz oportuniteta.

Reč je o vozilu nove generacije Ford Tranzit, koje pored putničkog dela raspolaze i tovarnim prostorom zapremine od 1.200 kilograma i biće od velike pomoći u sprovođenju aktivnosti narodne kuhinje rumskog Crvenog krsta.

"Udruzenje Crveni krst u Rumi je jedno od najvećih udruzenja i organizacija koje rade na teritoriji naše opštine. Njima je primarna aktivnonst humanitarni rad i stoga je naša duznost da im maksimalno izlazimo u susret i pomazemo kao odgovorna lokalna samouprava. Veoma je značajan njihov volonterski rad, njihov doprinos u afirmaciji dobrovoljnog davalaštva krvi i sve to samo po sebi govori koliki je njihov društveni značaj. Mi iz našeg budžeta za potrebe rada ove organizacije izdvajamo preko 12 miliona dinara. Naredne godine planirano je da povećamo ovaj iznos, svakako ćemo se pozabaviti drugim problemima koje ova organizacija ima, pre svega vezanim za neadekvatne prostorije", izjavila je predsednica Ćirić.

Svečanom uručenju vozila prisustvovao je i Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije. On je izrazio veliko zadovoljstvo što Crveni krst Rume jača svoje kapacitete, jer je to organizacija koja je uvek u kriznim vremenima bila tu da svojim znanjima i veštinama pomogne društvu u prevazilazenju teških situacija.

"Samo da podsetim da je tokom kovida preko 11.000 sati zapravo od strane volontera u Opštini Ruma upravo dato preko Crvenog krsta lokalnoj zajednici i time je Crveni krst Ruma stao rame uz rame sa svim drugim organizacijama Crvenog krsta u Srbiji koje su preko 700.000 sati dobrovoljnog humanitarnog rada poklonile svojim zajednicama tokom kovida. Značajno je da ne zaboravimo ni druge aktivnosti Crvenog krsta u Rumi, veoma značajan projekat narodne kuhinje sa preko 600 korisnika, 250 porodica u gradu Ruma, zatim programe prve pomoći. Crveni krst Ruma ima odlične ekipe prve pomoći koje uspevaju da urade sve što je neophodno za osposobljavanje stanovništva, dobrovoljno davalaštvo krvi je ostvareno sa skoro tri odsto, a to je cilj u svakoj od naših sredina u poslednjih nekoliko godina, iako smo suočeni sa kovidom preko 200 jedinica krvi se svake godine uveća u Rumi. To je samo deo onoga što se čini i radi u Rumi, još jednom iskazujemo zahvalnost svima koji pomazu Crvenom krstu Ruma, veliku zahvalnost našim volonterima, pozivam sve partnere i potencijalne donatore da prepoznaju rad Crvenog krsta Ruma i da nam omoguće da budemo efikasni u svom humanitarnom mandatu", naglasio je Miladinović.

Novo kombi vozilo bilo je preko potrebno organizaciji napominje sekretar Crvenog krsta Ruma Marko Ćulibrk, pre svega u prevozu hrane na distributivna mesta narodne kuhunje.

"Sada imamo dva kombija, s tim što je jedan star 17 godina, podlozan je kvarovima i dosta nam je otezavao rad. Mi imamo tri distributivna punkta narodne kuhinje, jedan u prostorijama Crvenog krsta i dva gde moramo prevoziti hranu a to su: neuslovno naselje "Rupe" na istočnom kraju grada i naselje Rigov mlin, na zapadnom izlazu iz grada. Krajem novembra ili početkom decembra mi planiramo novi distributivni punkt u nasenju "Rupe" gde ćemo pokušati što više da našim sugrađanim omogućimo dostojanstveno preuzimanje obroka i u slučaju loših vremenskih prilika ili elementarnih nepogoda", kazao je Ćulibrk.

donor
donor
donor
donor