img

Vesti

Kulturom protiv predrasuda „Romsko veče“ na Gradskom trgu

img

Na energičan, lepršav i bez sumnje emotivan način, u okviru manifestacije „Kulturno leto“, večeras je na Gradskom trgu u Rumi prezentovano bogato romsko kulturno - umetničko nasleđe.

Uz muziku, ritam, pesmu i igru Rumljani su uzivali u čuvenom romskom tamburaškom melosu, oplemenjenim šarenilom tradicionalnih romskih nošnji.

Koncertu su prisustvovale i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović i predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije Pava Novakov Čabrilovski koje su saglasne u oceni da je odluka Opštine Ruma da „Romsko veče“ uvrsti u zvanični program ovogodišnjeg „Kulturnog leta“ veoma značajna za bolju budućnost, ali i svojevrsno priznanje da rumska lokalna samouprava Rome posmatra kao ravnopravni deo društva.

Ruma je multietnička sredina, koja poštuje različitosti, a dobro znamo da kulturom razbijamo sve predrasude stereotipe i stvaramo bolju međuljudsku klimu“, poručila je Pava Novakov Čabrilovski pohvalivši saradnju sa Opštinom Ruma i koordinatorku za romska pitanja u Rumi Danijelu Tadić, koja je i inicirala „Romsko veče“.

Opština Ruma dala je ogroman doprinos u poboljšanju polozaja romske nacionalne zajednice, smatra poslanica Jovanović i veruje da će se kroz zajedničku saradnju mnogi problemi rešiti.

„Ruma sprovodi veoma uspešno lokalni akcioni plan za zapošljavanje Roma, daje aktivnu podršku romskim učenicima i čvrsto je rešena da sa nama okonča višedecenijski problem romskog naselja „Rupe“. Nedavno smo zajedno obišli to naselje i iskreno se nadam da će u budućnosti i taj problem stanovanja naših sugrađana biti rešen“, kazala je Jelena Jovanović.

Romi su kao narod nadaleko poznati po svojoj igri i pesmi, a uključivanje u program „Kulturnog leta“ samo je jedan od načina da se da podrška ovoj nacionalnoj zajednici napominje zamenica predsednice Opštine Ruma Biljana Popović Jovanović.

„Ima mnogo posla, pokrenuli smo dosta stvari, sigurno da nikad ne moze sve biti idealno, ali mi smo odlučni u nameri da pomognemo romskoj nacionalnoj zajednici, da stvari menjamo na bolje. U obrazovanju je ključ napretka, tu smo stavili akcenat, naravno vazna su i stambena pitanja, zaposlenje, sistematski vodimo računa o svim vaznim segmentima zivota“, izjavila je Biljana Popović Jovanović.

Program „Kulturnog leta“ se nastavlja u petak koncertom Zorice Brunclik, dok će u subotu nastupiti TAP 011, a oba koncerta počinju u 21 čas.

donor
donor
donor
donor