Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Обавештење

9. новембар 2020.

Оператер "KIMEX-RECIKLAŽA" ДОО Нови Сад, из Новог Сада, ул. Сремска бр. 2а/1/2, поднео је захтев за измену Интегралне дозволе за складиштење и третман неопасног отпада, на локацији у Руми, ул. Индустријска бр.53, к.п.бр. 6683/4 К.О. Рума, Општина Рума.

Увид у податке и документацију из захтева носиоца пројекта, може се извршити у просторијама Одељења за урбанизам и грађење Општинске управе Oпштине Рума, ул. Орловићева бр. 5 соба бр. 24 у периоду од 10.11.2020. до 19.11.2020. године у времену од 10-14 часова. У истом року, заинтересвана јавност може доставити мишљења о захтеву у писаној форми овом органу.

"Музеји за десет" - Отворена изложба у Завичајном музеју

9. новембар 2020.

У Завичајном музеју Рума, у оквиру манифестације "Музеји за 10", отворена је изложба "Култура и ми", на којој су представљени радови корисника Геронтолошког центра „Срем“и румског Дневног боравака за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју. Тема овогодишње манифестације је “Музеји за једнакост: разноврсност и укљученост”, која подстиче јачање разноликости и инклузије у установама културе, напомиње Бранислава Коњевић, директорица Завичајног музеја Рума.

"По шести пут учествујемо у манифестацији, дакле од самог почетка ове музејске иницијативе. С обзиром на то да имамо две веома значајне установе у нашем граду које брину о посебним категоријама људи, решили смо да их укључимо и у складу са темом овогодишњег програма "Музеји за десет", направили смо изложбу радова корисника Геронтолошког центра "Срем" и Дневног боравака за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју", казала је директорица Завичајног музеја, установе која ће данас бити награђена за најбоље реализован програм у 2019. години, када је реч о манифестацији "Музеји за десет".

опширније...

V седница СО Рума – Донета Одлука о додели јавних признања и награда у 2020. години

7. новембар 2020.

V седница Скупштине општине Рума одржана је данас у Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“, а на њој је усвојен Годишњи Програм заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији Општине Рума за 2020. годину. Реч је о једној од најважнијих тачака која доноси Скупштина, а због кратких рокова и сагласности ресорног министарства која је тек добијена, седница је заказана за суботу, казао је начелник Општинске управе Душан Љубишић.

Укупна површина пољопривредног земљишта у државној својини за агроекономску 2020-2021. годину је 2.728 хектара и разврстанa је у 581 јавно надметање, oд тога по праву пречег закупа је опредељено 1.318 хектара по основу држања животиња, по праву пречег закупа на основу инфраструктуре 433 хектара, а за бесплатно коришћење опредељено је 193 хектара(пре свега Пољопривредна школа). За давање у закуп путем јавног надметања опредељено је 783 хектара.

Решењима Агенције за реституцију враћено је око 300 хектара земље ове године, ја ћу подсетити да је од 2015. године верским заједницама и физичким лицима враћено негде око 2.700 хектара и са ових 300 хектара практично је 3.000 хектара пољопривредног земљишта враћено по реституцији.Очекивана средства од закупа претходних година је 11,5 милиона динара, а очекивана средства за ову годину су 17 милиона динара“, изјавио је Љубишић.

Одборници су изгласали и Одлуку о додели јавних признања и награда у 2020. години. Председник СО Рума Стеван Ковачевић подсетио је одборнике да је праксу доделе јавних признања локална сампуправа увела 2017. године- поводом Дана општине и да је тако исправљена једна велика неправда коју је наша локална заједница чинила према својим истакнутим појединцима и колективима, који улажу велике напоре у унапређење наше Општине.

опширније...

Дан ослобођења Руме у Првом светском рату

6. новембар 2020.

Црквеним обредом и полагањем венаца на Српском војничком гробљу у Руми данас је обележена 102. годишњица ослобођења Руме у Првом светском рату. Молебан је служило свештвенство Српске православне цркве у Руми, а венце на обновљени спомен комплекс положили су представници Општине Рума, општинског СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида и грађани наше општине.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић истакао је да је реч о једном од најзначајнијих датума у нашој историји, те да је синоним за Први светски рат страдалништво, али и изузетно јунаштво српског народа, који је својим јунаштвом опчинио цео слободољубиви свет.

опширније...

Израда Стратегиje за развој система социјалне заштите

6. новембар 2020.

У складу са активностима у оквиру пројекта „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе", који спроводе Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, са којима је општина Рума 22.05.2019. године потписала меморандум о сарадњи, биће реализована компонента израде локалних Стратегија за развој система социјалне заштите.

Стратегије ће, првенствено, бити усклађене са Законом о планском систему, који дефинише структуру планских докумената на локалном нивоу и који је од 2021. године обавезујући за све јединице локалне самоуправе.

Процесом израде Стратегије и усклађивањем документа са формом дефинисаном Законом о планском систему бавиће се мултисекторска радна група.

Пре усвајање Стратегије од стране Скупштине општине Рума предстоји спровођење јавне расправе, у периоду од 6. новембра до 20. новембра 2020. године.

Нацрт Стратегије

Заказана IX седница Општинског већа

5. новембар 2020.

IX седница Општинског већа Општине Рума ће се одржати у петак, 6. новембра 2020. године, телефонским путем са почетком у 09.00 часова. За седницу је предложен следећи дневни ред:

1. Нацрт Одлуке о додели јавних признања и награда у 2020. години

2. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 501.750,00 динара  

3. Нацрт Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана детаљне регулације "за блок 4-5-4 Дом Здравља" у Руми

4. Нацрт Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације "Блок 4-14-2 у радној зони" у Руми

опширније...

Почетак израде Стратешког плана одрживог развоја Општине Рума 2021-2030.

5. новембар 2020.

RadionicaОпштина Рума приступа изради Стратешког плана одрживог развоја Општине Рума 2021-2030. године, дугорочног документа развојног планирања у складу са Законом о планском систему Републике Србије, како би се одредила даља визија и приоритетни циљеви развоја.

Данас су у Културном центру "Брана Црнчевић", уз поштовање превентивних мера сузбијања корона вируса, почеле радионице за радне групе које ће бити укључене у израду Стратешког плана одрживог развоја Општине Рума 2021-2030.

Оформљене су четири радне групе: за привредни развој, за квалитет живота, за социјалну инклузију и за заштиту животне средине.

опширније...

Акција добровољног давања крви

4. новембар 2020.

Црвени крст Рума обавештава и моли све грађане, уколико им здравствено стање дозвољава, да се одазову на акцију добровољног давања крви која се организује у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, у четвртак, 5. новембра 2020. године у периоду од 8 до 12 часова, у просторијама Спортског центра“Рума“ у Руми.

Континуирано снабдевање компонентама крви је неопходно како би у сваком тренутку било довољно крви за хитне и ванредне ситуације, витално угрожене пацијенте, за терапију онколошких болесника као и планиране хируршке интервенције.

Приликом организације акција добровољног давања крви поштују се процедуре и превентивне мере ради спречавања преноса вируса на акцијама прикупљања крви, у складу са прописима и донетим мерама и то:

опширније...

Постављено игралиште и у насељу "Детелена", у току су радови и у Малом парку

2. новембар 2020.

Радови на постављању последњег од шест нових дечијих игралишта у Руми приводе се крају. Игралиште се монтира у Малом парку у Главној улици, а ново игралиште претходно постављено је и у насељу "Детелина". Коначан изглед дечија игралишта ће добити када се поставе и клупе за седење, што је такође део заједничког пројекта који су грађани наше општине изгласали кроз "Партиципативно буџетирање".

Деца су нам ставила до знања да им се игралишта допадају, а на нама свима је да их за њих чувамо!

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001