The latest news from the Joomla! Team

Електронски упис деце у вртиће

28. март 2020.

Пријава на конкурс за упис деце за радну 2020/2021 годину у УПВО „ Полетарац“ Рума почиње 01.04.2020 и траје до 15.05.2020 године.

Пријава на конкурс ће се вршити искључиво електронским путем.

Пуштање услуге еВртића почиње 01.04.2020 године.

Конкурс обухвата следеће узрасне групе деце:

Целодневни боравак:

Јаслене групе деце старости од 1до 3 године

Обданишне групе деце старости од 3 до 6,5 година

Полудневни (припремни предколски програм) деце старости од 5,5 до 6,5 година.

Обавештење о упису

Упутство за упис

Read more...

Радничке спортске игре - Фудбал

24. децембар 2019.

Sportski savezУтакмице трећег кола РСИ у фудбалу играју се у среду и четвртак у Спортском центру „Рума“.

У среду се играју следеће утакмице:

17 часова ГУМАРА - ВОДОВОД

18 часова ХАЧИНСОН - ББ ЕЛЕКТРОНИК

19 часова ПОШТА - СВЕШТЕНИЦИ

У четвртак се играју следеће утакмице:

17 часова САВЕЗ/ОПШТИНА - СРЕМПУТ

18 часова АЛБОН - ПРОСВЕТАРИ

19 часова ПОЛИЦИЈА - HEALTHCARE EUROPE

На такмичењу које организује Спортски савез Општине Рума ове године је пријављен рекордан број екипа, те се за титулу најбољег бори 14 тимова. Резултати другог кола:

опширније...

Зимске службе на терену - Апел возачима

26. фебруар 2018.

SnegПред нама су три најхладнија дана од почетка зиме. Снег пада у већем делу земље, температура и до минус 15 степени Целзијусових.

Дежурне зимске службе у Општини Рума су од јутрос, од 4:45 часова, на терену, со је посута на свим приоритетним путним правцима, па на тим саобраћајницама тренутно нема потребе за чишћење снега. Из Штаба за ванредне ситуације поручују да се ситуација прати и да механизација у приправности.

Упућен је и апел возачима да буду максимално опрезни и прилагоде брзину кретања ситуацији на путу. Возачима се саветује да смање брзину, повећају одстојање између возила, избегавају нагле промене праваца и нагла кочења.

Флуорографисање у Четвртој МЗ у Руми

9. јун 2014.

Институт за плућне болести Војводине - Сремска Каменица организује акцију флуорографисања у свим насељеним местима општине Рума. Акција траје до 3. јула.

Ове седмице, од 9. до 13. јуна, обавља се флуорографисање грађана Четврте месне заједнице у Руми (Партизанска 41).

Флуорографисање је безболно и корисно при откривању свих болести плућа.

Снимање плућа не кошта ништа. Сви који желе да провере своје здравље довољно је да понесу личну карту, здравствену књижицу или неки други лични документ.

План флуорографисања у општини Рума

Одлажу се термини пријемних испита у високошколским установама

3. јун 2014.

Због ванредне ситуације која је била проглашена у Републици Србији, Министарство просвете, науке и технолошког развоја донело је одлуку да се термини везани за упис студената у високошколске установе чији је оснивач Република Србија одложе за седам дана.

Активности у оквиру првог конкурсног рока одвијаће се у периоду од 2. до 24. јула 2014. године. Пријављивање кандидата за упис на високошколске установе вршиће се од 2. до 4. јула, док ће полагање пријемних испита бити од 7. до 10. јула, према распореду објављеном на високошколској установи. Процедура уписа у првом конкурсном року завршава се најкасније 24. јула.

Подаци о преосталим местима на високошколским установама биће објављени 31. јула 2014. године.

Други конкурсни рок одвијаће се у периоду од 1. до 20. септембра 2014. године. Пријављивање кандидата одвијаће се 1. и 2. септембра, а полагање пријемних испита у периоду од 4. до 6. септембра, према распореду објављеном на високошколској установи. Упис у другом конкурсном року завршава се најкасније 20. септембра 2014. године.

 

Дамјан Марковић савате бокс првак Србије

31. март 2014.

Првенство Србије за јуниоре и сениоре у комбат саватеу одржаno je у недељу, 30. марта, у Спортском центру Рума. Организатор првенства је Савате бокс клуб "Рума" и Савате савез Србије, a наступило је 20 клубова са 50 такмичара.

Од спортиста из Савате бокс клуба "Рума" златном медаљом окитио се Дамјан Марковић у сениорској конкуренцији до 70кг. Тренер Савате бокс клуба "Рума" Миодраг Ракић је изјавио да је златна медаља потврда форме у којој се Дамјан налази. "Оправдао је очекивања, али и епитет најбољег спортисте општине Рума за прошлу годину. 18. маја га очекује и наступ у дисциплини асу савате, а након тога и репрезентативне припреме. Европско првенство се одржава у јуну Француској. Да би борац добио позив да брани боје Србије, није довољно само освојити медаљу на првенствима Војводине и Србије, већ се форма мора потврдити и на припремама репрезентације", рекао је Ракић, који је уједно био и делегат такмичења. Врховни судија била је Маја Оџић из Новог Сада.

Покровитељи овог такмичења били су Министарство омладине и спорта и општина Рума.

 

Исплата пензија у уторак

10. фебруар 2014.

Исплата првог дела пензија за јануар, за пензионере из категорије запослени, почеће у уторак 11. фебруара 2014. године, саопштено је из Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

201 нови захтев за легализацију

31. јануар 2014.

Према новом Закону о легализацији објеката изграђених без грађевинске дозволе јуче је био последњи дан за подношење захтева за легализацију. Према подацима Одељења за урбанизам и комунално - стамбено послове укупан број поднетих захтева за легализацију нелегално изграђених објеката до 29. јануара 2014. године је 201. Укупан број поднетих захтева за легализацију по старим законима до 2013. године (закони 2003, 2005/6, 2009/10) је 2813, од чега је решено 657(1 негативно решен предмет).

Тренутно је у процедури, по новом и старим Законима о легализацији, 2357 захтева.

Из Одељења за урбанизам и комунално - стамбене послове напомињу да су сви захтеви, поднети по претходним законима (2003, 2005/6, 2009/10) важећи и да је потребно само допунити документацију ради усклађења са новим Законом о легализацији.

 

Јуниорска лига Војводине

10. јануар 2014.

У оквиру јуниорске лиге, младе одбојкашице Руме, ће на свом паркету угостити екипу ЖОК „Војводине-Варадин“ из Новог Сада. Утакмица се игра у недељу 12. јануара, са почетком од 20 часова.

Саветник за заштиту права пацијената од сада у локалној самоуправи

Драган Лешић

- Орловићева број 5
- уторак и петак, од 10 до 15 часова
- 433-910, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

У складу са Законом о правима пацијената којим се уређују права пацијената приликом коришћења здравствене заштите, начин остваривања и начин заштите тих права, као и друга питања у вези са правима и дужностима пацијената, заштиту права пацијената од 1. децембра 2013. године, обезбеђује јединица локалне самоуправе одређивањем лица које обавља послове саветника за заштиту права пацијената, као и образовањем Савета за здравље.

Овим решењем заштита права пацијената је измештена из здравствене установе у јединицу локалне самоуправе, чиме треба да се обезбеди већа самосталност и објективност одговорног лица за поступање по приговору пацијента. Саветник за заштиту права пацијената обавља послове заштите права пацијената по поднетим приговорима и пружа потребне информације и савете у вези са правима пацијената.

Право на приговор:

  • Пацијент, односно његов законски заступник (родитељ, усвојитељ или старатељ) који сматра да му је ускраћено право на здравствену заштиту или да му је поступком здравственог радника или здравственог сарадника ускраћено неко од права из области здравствене заштите, има право на приговор;
  • Приговор се подноси усмено или писмено саветнику за заштиту права пацијената у јединици локалне самоуправе на чијој територији се налази седиште здравствене установе, односно приватне праксе на коју се приговор односи;
  • Саветник за заштиту права пацијената дужан је да извештај о утврђеним чињеницама достави подносиоцу приговора у року од 8 радних дана;
  • Подносилац приговора који је незадовољан извештајем саветника за права пацијената може се обратити Савету за здравље у јединици локалне самоуправе, здравственој инспекцији Министарства здравља Републике Србије, надлежном органу организације здравственог осигурања код које је пацијент осигуран.

За територију општине Рума послове саветника за заштиту права пацијената обављаће дипломирани правник Драган Лешић. Он ће примати грађане у згради Општинске управе (Орловићева 5), уторком и петком у времену од 10 до 15 часова, са напоменом да ће се радно време и дани пријема пацијената, мењати у складу са повећањем броја приговора, а у договору са надлежним општинским и републичким органима, о чему ће грађани општине Рума бити благовремено обавештени.

Надзор над спровођењем Закона врши министарство надлежно за послове здравља.

Обавеза здравствене установе је да обезбеди коришћења здравствене заштите у складу са правима пацијената која су прописана Законом. За поступање супротно одредбама Закона предвиђене су прекршајне казне и то новчане, како за здравствену установу, тако и за одговорно лице, односно здравственог радника предузетника, као и за здравственог радника и здравственог сарадника.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001