XVI седница СО Рума - Председник Манчић поручио да нема захтева за изградњу фабрике за откуп медицинског отпада у Рими, те да се јавности намерно пласирају неистине

величина слова

15. март 2018.

SO RumaОдборници Скупштине Општине Рума усвојили су све тачке предложеног дневног реда. Предлог одборника Ненада Боровића (Демократска странка), Мирослава Лукића и Бориса Шикића (Доста је било) да се у дневни ред уврсти и расправа о наводној изградњи фабрике медицинског отпада није усвојена. Председник СО Рума Стеван Ковачевић казао је да Предлог за Измену и допуну дневног реда није прихваћен зато што није постојао ниједан разлог да се та расправа отвара, с обзиром да се не може расправљати о нечему што се још није догодило.

"Нечијом вољом из нама непознатих разлога направљена је једна негативна атмосфера, а чињеница је да нема захтева за изградњу било каквог објекта за прераду медицинског отпада. Свим одборницима је познато да свака одлука везана за инвестиције, па и елаборат о заштити животне средине, претходно мора проћи скупштинску процедуру. Нико се још није ни обратио са захтевом да се било шта гради и ако уопште дође до те приче о евентуалном покретању неке делатности и градњи некаквог објекта на тој парцели, ми ћемо то наравно имати као тему дневног реда", истакао је Ковачевић.

Председник Општине Рума осудио је негативну кампању која се води под слоганом "Зауставимо тровање Руме", истичући да се цела пропаганда заснива на претпоставкама и да се са јавношћу злонамерно манипулише. Истина је, рекао је Манчић, да је парцела "Синофарму" продата из економских разлога још пре годину и по, или чак две године, и да је за то остварен приход у буџету Општине Рума. Дакле, скоро две године они су власници те парцеле и ништа се не дешава, нагласио је Манчић.

"Људи се буквално више нису појавили у Руми и нису упутили ниједан захтев за градњу било какве фабрике или погона. Поновићу и оно што сам рекао на конференцији за медије, инвеститор чак може и да сагради објекат, али не може да обавља било какву делатност, док не испоштује све сложене прописе ове државе, а први услов је Елаборат о заштити животне средине. Општина Рума неће дозволити никакву прераду отпада на нашој територији, нити постоји промил шансе да се овде направи, како је речено, спалионица медицинског отпада. То је заиста сулуда и неистинита тврдња и такво постројење колико чујем, не рачунајући Мађарску, не постоји у окружењу. Писмо о намерама "Синофарма" је било јасно: откуп медицинског отпада и стерилизација, али још једном понављам, ни то није могуће ако се не буде користила зелена технологија и претходно усвојио Елаборат о заштити животне средине. О свему томе ће се у Скупштини, ако уопште дође до конкретизације, разговарати и грађани могу да буду спокојни", поручио је Манчић.

Председник Манчић је рекао да Општина Рума брине о заштити животне средине и да је доказ за то и изградња пречистача отпадних зона за индустријску зону "Румен".

"80 одсто отпадне воде из "Хачинсона" може да иде у канализацију, али ми због оних других 20 одсто то не дозвољавамо и успели смо да уз помоћ државе омогућимо изградњу пречистача. Сви знају да и са еколошког аспекта много више проблема Србија има са старим постројењима која су изграђена пре више деценија, по тадашњим стандардима, него са новим фабрикама где је потребно испоштовати модерне процедуре и услове", закључио је Манчић.

KovacevicНа данашњој седници је донет и Предлог Одлуке о праву првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини и Предлог Закључка којим се утврђује висина закупнине која се остварује по основу права првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини. Обе одлуке везану су за нову инвестицију у нашој Општини фабрику "Ла линеа верде" у Добринцима.

"Одлуку смо донели на препоруку Владе у складу са Законом о пољопривредном земљишту. Мислимо да је то значајна Одлука с обзиром да је нама у животном интересу да се на селима отварају производни и прерађивачки погони. У Елаборату који је поднела ова компанија предвиђено је да она у наредне три године уложи милион и по евра, да запосли значајан број радника", напоменуо је Ковачевић и додао да ће та привредна инвестиција бити значајан подстрек развоју не само Добринаца него и наше општине.

SO RumaПредседник Манчић је одборнике обавестио да је фабрика почела са производњом, да у њој тренутно ради 43 радника и да ће ускоро бити и уприличено и званично отварање, те да ће се "Ла линеа верде" бавити пољопривредном производњом, пре свега зеленe салате.

На седници су именовани и вршиоци дужности директора у ЈП "Комуналац" и Туристичкој организацији Општине Рума. Мандати су поново поверени Драгану Панићу и Мирјани Вујасиновић. Усвојено је и неколико решења о резрешењу и именовању школских одбора, Управног одбора Завичајног музеја у Руми и Надзорног одбора ЈП "Стамбено".

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001