НАЛЕД и GIZ - Округли сто са румским компанијама

величина слова

13. март 2018.

NALEDОкругли сто под називом "Интеракција јавног и приватног сектора кроз развојна партнерства у BFC SEE општинама и градовима", у организацији Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и Општине Рума, уз подршку GIZ-a Немачке организације за међународну сарадњу, одржан је данас у Културном центру "Брана Црнчевић".

На данашњем округлом столу румским привредницима је представљен фонд који подржава немачка Влада и који је доступан фирмама које послују у Србији, а које имају 25 одсто или више капитала из Европске уније.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић, након разговора са румским фирмама и представљања детаља фонда, услова, и модела финансирања који су доступни, очекује да ће се у наредним месецима кренути у разраду првих идеја, да би до краја године неке од тих идеја биле одобрене и кренуле са реализацијом.

Naled"Очекујемо да ће се фирме, заједно у дијалогу са Општинском управом, старати да привредна политика коју Општина Рума спроводи буде на добробит свих оних који послују у Руми. Ми смо данас окупили веће фирме које имају капацитет да разумеју законе и изборе се са бирократијом, али нам је важно да они помогну да ти услови пословања буду једнако погодни и за све мале фирме које тек крећу у бизнис", изјавила је Виолета Јовановић.

Председник Општине Рума Слађан Манчић истиче да је НАЛЕД много помогао промоцију Општине Рума, али и да је Рума оправдала сертификате за повољно пословно окружење и повољну пословну климу у Југоисточној Европи.

"Интересовање инвеститора за нашу општину не јењава. Многи желе да отворе фабрике у нашој општини, многи су већ кренули у инвестирање, а посебно нас радује да велики број фабрика проширује производњу", рекао је Манчић и додао да НАЛЕД није случајно одабрао румску општину за овај округли сто.

Naled"Ми смо једна од најуспешнијих општина када је у питању привредни раст и економски развој. Зато не чуди што се овај округли сто одржава у нашем граду и што НАЛЕД румским компанијама нуди могућност прекограничне сарадње са компанијама из других држава. Ми смо данас позвали 30 компанија из нашег града, за њих 15 знамо да задовољавају све потребне критеријуме и услове и ако уђу у пројекат НАЛЕД-а. Оне фирме које узму учешће у том пројекту имаће могућност да подигну и ниво свог пословања, да створе нова радна места, прошире своје погоне и румска локална самоуправа даје пуну подршку будућој сарадњу", поручио је Манчић.

На данашњем скупу се могло чути да заједнички пројекти између GIZ-a и привреде, тзв. развојна партнерства (DPP) повезују привредне интересе и развојнополитичке циљеве, нпр. увођење нових технологија, енергетске ефикасности, управљање отпадом и водама, трансфером технологија и знања, стручног образовања и индустријски развој, те да GIZ пружа подршку при финансирању у максималном износу до 50% или 200.000 евра укупног буџета, те да одговорности, трошак и ризике сносе оба партнера подједнако.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001