Одржана L седница Општинског већа

величина слова

7. март 2018.

Opstinsko vНа данашњој седници Већа усвојене су две одлуке везане за италијанску фабрику "Ла линеа верде" која се бави пољопривредном производњом у Добринцима. Ова компанија се обратила Министарству пољопривреде и заштите животне средине са захтевом о праву првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини, Комисија ресорног Министарства је захтев уважила па су тако већници изгласали Нацрт Одлуке о праву првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини и Нацрт Закључка којим се утврђује висина закупнине која се остварује по основу права првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини.

"Ла линеа верде" ће по праву пречег закупа добити нешто преко 96 хектара земљишта, различитих класа, у катастарским општинама Рума и Краљевци, казала је шефица Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Биљана Дамљановић.

"Ово земљиште се даје у закуп на период од 30 година и то почев од агро-економске 2018/19. године па до 2047/48. године. "Ла линеа верде" ће за 96.9508 хектара на годишњем нивоу плаћати закуп у износу од 23.341,47 евра, у противдинарској вредности. Цена закупа је одређена на основу предлога Министарства пољопривреде и заштите животне средине и она износи 207 евра за њиву III класе и на основу те цене одређене су цене у осталим класама", изјавила је Биљана Дамљановић и напоменула да ће се 40 одсто средстава од закупа слити у општински буџет, док остатак средстава равноправно деле Република и Покрајина.

 

VećeНа већу је усвојен и Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе општине Рума за 2017. године. Начелник Општинске управе Душан Љубишић током образлагања одлуке рекао да ће се број запослених у Општинској управи смањити за два радна места, са 132 на 130.

"Једног запосленог придодајемо Јавном правобранилаштву и то у звању саветник и то место попуњавамо у оквиру тренутно расположивог кадра у Општинској управи. Другог запосленог придодајемо ЈКП "Паркинг и инфраструктура" где се број запослених са 11 повећава на 12. Ова одлука је донекле условљена и чињеницом да је старање о јавној расвети прешло из "руку" ЈП "Комуналац" у надлежност ЈКП "Паркинг и инфраструктура". Сматрамо да ће они тај посао ефикасније обављати и зато смо морали да минимално повећамо број извришиоца у поменутом предузећу", рекао је Љубишић. Веће је у тим поводом усвојило и Одлуку о изменама и допунама Кадровског плана Општинске управе и оппштинског правобранилаштва Општине Рума.

На Већу су донета и три решења о употреба текуће буџетске резерве. Две употребе буџетске резерве у износу од 4.500.000 и 1.000.000 динара су намењене за обезбеђивање недостајућих средстава ЈП "Комуналац" за одржавање расвете у 2017. години  и текуће поправке јавне расвете. Решењем о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 253.383,00 динара, обезбеђена су недостајућа средства месној заједници Платичево за трошкове принудне наплате и судских трошкова.

Веће је одбило жалбу Српског певачког друштва на Решење о додели средстава из буџета за програме и пројекте из области културе који су од значаја за Општину Рума у 2018. години.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001