Вечерас представљање романа „Лузитанија”

величина слова

28. фебруар 2018.

LuzitanijaГрадска библиотека Атанасије Стојковић" позива румску читалачку публику да присуствује представљању романа ЛузитанијаДејана Атанацковића.

Лузитанија" је награђена НИН-овом наградомза најбољи роман у 2017. години на српском језику, а представљање књиге ће се одржати у читаоници Градске библиотеке Атанасије Стојковић", вечерас, са почетком у 19 часова.

Поред аутора о књизи ће говорити и др Михајло Пантић.

Лузитанија, замишљена као утопијски роман, у основи је прича о београдској психијатријској болници током Првог светског рата која се налазила у згради познатој као Докторова кула. Дом за с ума сишавше је током окупације званично био ван надлежности окупатора који је ту екстериторијалност доделио болници, по свој прилици, не би ли се лишио компликованих обавеза.

 

У роману та минијатурна територија постаје парламентарна република заснована на укидању неравноправности између лекара и пацијента, а пре свега на идеји да разум и лудило нису две супротстављене околности, већ да се и разуму и лудилу једнако супротставља људска глупост. Док се лудило вековима тамничи и кажњава, глупост се одувек велича, слави и овлашћује. На овим нашим просторима често је сва несрећа приписивана некаквом урођеном, готово пословичном лудилу, али то је само зато што разум и глупост понекад праве договоре.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001