Example of Table Blog layout (FAQ section)

"Партиципативно буџетирање" - Авантура парк у "Коцкици" нова атракција предшколске установе "Полетарац"

величина слова

21. децембар 2017.

Dragana Stojsic i Dragan KosanovicУПВО "Полетарац" и објекат "Коцкица" од данас су богатији за "Авантура парк", јединствени играчки полигон који развија моторичке способности деце. Овакав Авантура парк румски малишани су до сада могли да искусе само ако их родитељи одведу у неки од највећих градова наше земље, а за коришћење Авантура парка је свакако било потребно издвојити и пристојан новац.

Сада захваљујући свим грађанима наше општине који су се укључили у пројекат "Партиципативно буџетирање" овај вид забаве је доступан свим румским малишанима.

Авантура парк се састоји од осам стаза које захтевају различите нивое спретности авантуриста, а деца ће на себи носити заштитну опрему, тако да се безбедност ниједног тренутка неће доводити у питање.

Oprema za decuУз педагошки приступ васпитачи "Полетарца" и наставници физичког ће деци помоћи да упознају парк и савладају препреке.

Директорица УПВО "Полетрац" Драгана Стојшић каже да ће Авантура парк бити доступан свој деци која похађају вртиће, али да је у плану да га касније користе и млађи школарци.

"Ово је јединствен парк у нашој средини и намењен је деци од 4 до 10 година. Препреке су прилагођене деци тог узраста, иако изгледају, можда, мало захтевно, оне заправо мотивишу децу да развијају спретност и разне способности као што је истрајност, упорност и све остале психо-физичке карактеристике које су важне за развој детета. Авантура парк ће сигурно бити главна атракција на пролеће у нашој установи и захваљујући пројекту "Партиципативно буџетирање" ми сада имамо нешто чиме мало која предшколска установа може да се похвали", казала је директорица Драгана Стојшић.

За ову намену Општина Рума је издвојила око 1.400.000 динара. Авантура парк у "Коцкици" је четврти од пет пројеката у оквиру овогодишњег циклуса пројекта "Партиципативно буџетирање". Чим се стекну процедурални услови биће реализован и пети пројекат чиме се затвара круг пројеката за 2017. годину, каже координатор тима за "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић.

Avantura park"Још један успешно реализован пројекат "Партиципативног буџетирања", веома значајан за психофизички развој детета. То су управо препознали и грађани који су гласали за овај пројекат. Пешачко - бициклистичка стаза Жарковац - Путинци је једини пројекат који још није реализован. Ми смо одмах рекли да је реч о комплексном пројекту за који је потребно времена, али нема сумње да ћемо и тај пројекат реализовати. Тренутно чекамо сагласност ЈП "Путеви Србије" јер се стаза простире уз државни пут и то је оно што је спречило да се пројекат већ одради, јер је Општина Рума обезбедила финансирање тог пројекта", истакао је Косановић и додао да је поносан на начин на који се у Руми спроводи "Партиципативно буџетирање.

"Грађани наше општине су развили велико поверење у "Партиципативно буџетирање" и то је за све нас који учествујемо у том пројекту и највећи бенефит. Ми сада помажемо другим општинама, дајемо им савете, смернице, сугестије и откривамо модел по коме ми радимо. Међутим, поверење је нешто што се стиче на терену радом и испуњавањем преузетих обавеза. Сваки пројекат је успешно реализован, тако ће бити и са пешачко-бициклистичком стазом", поручио је Косановић.

Подсетимо прошле године су у оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање" реализована три пројекта: теретана на отвореном у парку поред ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми; реконструкција трим стазе и мобилијара у излетишту "Борковац" и замена столарије на објекту јаслице УПВО "Полетарац" у Руми.

Ове године су реализовани пројекти: Ормарићи за ђаке - ОШ „Вељко Дугошевић“, пројекат Мој Паркић-Мој Бродић-санација и реновирање, Авантура парк за децу у "Коцкици" и I фаза уређења центра Хртковаца. У поступку је реализација пројекта Пешачко-бициклистичке стазе Жарковац-Путинци. Општина Рума је уз помоћ Покрајине финансирала и први сеоски предлог испод црте, па су никиначки ђаци добили учионицу на отвореном у школском дворишту.

У 2018. години Општина Рума финансира два градска и три сеоска пројекта: Изградња лифта за инвалидна и друга болесна лица у Дому здравља Рума; набавка ормарића за ђаке у основним школама: "Иво Лола Рибар", "Душан Јерковић" и "Змај Јова Јовановић"; Мобилијар за децу у Буђановцима, Доњим Петровцима, Кленку, Никинцима и Малим Радинцима; Уређење центра села Платичево и Изградња парка у центру села Вогањ.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001