Example of Table Blog layout (FAQ section)

Одбор за медицинску етику у Руми разматрао оправданост употребе канабиса у медицинске сврхе, однос друштва према здравственим радницима, проблем мита и корупције

величина слова

1. децембар 2017.

Eticki odborОдбор за медицинску етику Регионалне лекарске коморе Војводине одржао је данас своју 13. седницу у просторијама Дома здравља "Рума". Чланови Одбора су поред редовних активности и извештаја о раду са посебном пажњом разматрали и актуелне теме као што су употреба канабиса у медицинске сврхе и питање безбедности здравствених радника.

Др Смиља Лончар, чланица Одбора за медицинску етику РЛК Војводине и дугогодишња радница румског Дома здравља се захвалила Општини Рума на покровитељству и заједно са директорицом Дома здравља "Рума" Јеленом Стојанац Мрачевић је подсетила да је заједнички задатак свих релевантних чиниоца да дају допринос унапређењу квалитета здравствене заштите, што директно утиче на квалитет живота наших грађана и због чега је свака размена искустава, идеја и предлога добродошла.

Испред локалне самоуправе чланове Одбора за медицинску етику поздравила је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић. Она је том приликом истакла да рад овог Одбора јача етичку и професионалну одговорност у здравственом систему на добробит грађана Србије, те да јој је драго што je на седници било речи о актуелним темама, које заслужују стручно мишљење етичког одбора.

Smilja Loncar i Sladjana JankovicПредседница Одбора за медицинску етику др Слађана Јовановић сматра да први корак у подизању целокупног здравственог система мора подразумевати и већи степен поштовања професије, те да су лекари професија од угледа коју друштво још увек не цени у довољној мери, што доводи и до појаве насиља над здравственим радницима, али и спутава борбу против мита и корупције.

"Лекаре треба ставити на место које им припада, то је професија од угледа, која треба да се поштује. Наш закључак је да лекари нису адекватно награђени у смислу зараде и да је то отворило пут за корупцију. Поштовање и правична надокнада за рад било ког лекара, поготово хируршких грана, биће најјачи адут у борби против мита и корупције", поручила је др Слађана Јовановић.

Када је реч о употреби канабиса у медицинске сврхе она је подсетила да су основна начела медицинске етике помоћи пацијенту и не наудити му, информисати пацијента о његовој болести и о најбољим методама лечења.

"Уколико је лечење канабисом показало добре резултате у Европи и свету, уколико су га земље у окружењу усвојиле и увеле у свакодневну праксу и лечење тешких пацијената, чак и деце, о трошку фонда моје мишљење је да то треба да уђе и у скупштинску процедуру у Србији и да се на законски начин легализује лек који може да олакша тегобе најтежим болесницима, а великом броју пацијентима донесе и излечење ", рекла је докторка Јовановић.

Данас је у Руми било речи и о вакцинацији, уз констатацију да су нестручни људи олаким коментарима, неутемељеним на чињеницама, направили предуслове да се у Србији појаве болести које су давно искорењене свугде у Европи.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001