Радионица "Израда и управљање пројектима Европске уније“

величина слова

29. новембар 2017.

FuturizamЕдукативна радионица "Израда и управљање пројектима Европске уније“ је део пројекта који је покренула Туристичка организација Војводине, а као извршилац ангажована је компанија Футуризам доо из Новог Сада одржана је данас у Културном центру "Брана Црнчевић" у Руми. Едукација се реализује на основу потреба општина на територији Војводине и Туристичких организација за аплицирање на фондове Европске уније.
Циљ едукације је пружање свих релевантних информација полазницима о бесповратним средствима и начину функционисања ЕУ фондова, едукација полазника за самосталну израду пројектне документације за ЕУ фондове, као и планирање и припрему буџета на ЕУ пројектима
, каже директорица Туристичке организације Општине Рума Мирјана Вујасиновић.
"Тема је врло актуелна и врло корисна. На радионицу смо позвали и јавни и приватни сектор, све заинтересоване који желе да се едукују на ову тему, да разреше неке недоумице или се ближе информишу о могућностима повлачења средстава из претприступних фондова Европске уније", рекла је Мирјана Вујасиновић.

Милош Ћурувија из компаније Футуризам напомиње да постоје одређени модели по којима се раде готово сви пројекти који се финансирају из претприступних фондова ЕУ.

 

"Наш циљ овде је да мало упутимо људе у сам поступак израде пројеката и да их информишемо и да је могуће написати пројекат и да је могуће добити средства из ЕУ фондова. На овој радионици смо појаснили и ширину фондова. Дакле, нису то само прекогранични фондови. Срем јесте у завидној позицији, може да аплицира и у прекограничној сарадњи и са Мађарском и са Хрватском, али постоје и фондови које ми углавном слабо користимо", напомиње Ћурувија и наглашава да након IPARD програма, намењених пољопривредницима, крећу нови позиви где ће бити простора за унапређење области туризма.

"Нови позиви биће такође орјентисани на рурално подручје, али и на активности које су везане за туризам, а које се до сада нису финансиране. Рецимо изградња Етно села, Етно кућа итд. Зато на време треба почети са припремањем пројеката, налажењем поузданих партнера, јер када се распише конкурс најчешче нема пуно времена да се на њега аплицира и простор за исправку евентуалних грешака је сведен на најмањи могући минимум", закључује Ћурувија.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001