Представљање пројекта "ХОРИС - Коњичке руте Срем"

величина слова

28. новембар 2017.

HorisУводна конференција и прво јавно представљање пројекта "ХОРИС - Коњичке руте Срем" одржано је данас у малој биоскопској сали Културног центра "Брана Црнчевић" у Руми.

Пројекат се финансира у оквиру Програма прекограничне сарадње Интеррег ИПА Хрватска-Србија 2014-2020, а реализују га и суфинансирају партнери на пројекту: Општина Нијемци, Општина Рума, Коњогојско удружење "Вранац", Средња пољопривредно-прехрамбена школа "Стеван Петровић-Бриле" и Удружење Коњички клуб "Срем" из Сремске Митровице.

Општи циљ пројекта је да допринесе развоју обједињене туристичке понуде и боље управљање културним наслеђем у региону.

Stevan KovacevicПредседник СО Рума Стеван Ковачевић сматра да је "Хорис" веома значајан пројекат за овај регион, јер Срем баштини богату традицију коњарства и коњичког спорта. "У Срему се одвајкада неговала љубав према коњима. Нажалост ситуација се данас променила, и радних и парадних коња има све мање, али љубав према овој племенитој животињи постоји, као и традиција узгоја. Мислим да ово може бити један иницијални подстицај да се оживи интересовање како за коњарство као привредну делатност, тако и за побољшање туристичке понуде и Општине Руме и Општине Нијемци када је у питању коњички спорт", истакао је Ковачевић.

Посебна вредност пројекта је успостављање хипотерапије која је делотворна за особе са функционалним ограничењима, неуромоторним и сензорним дисфункцијама.

 

VjekoslavНачелник Општине Нијемци Вјекослав Белајевић задовољан је сарадњом са Општином Рума и верује да ће сви учесници дати свој допринос како би пројекат успео.

"Дуже време смо тражили партнера за овај пројекат и имали смо срећу да остваримо сарадњу са Општином Рума. Веома смо задовољни сарадњом, имамо обостране интересе да реализујемо пројекат што боље. У питању је веома вредан пројекат близу милион и по евра вредан, а средства су намењена за коњичку опрему, унапређење инфраструктуре, али и едукацију. Очекујемо и економске бенефите, подизање туризма у нашим општинама, али и снажан допринос очувању традиције по којој је Срем некада био чувен", рекао је Белајевић.

VukoticЗахваљујући пројeкту "Хорис" Владимир Вукотић председник Коњичког клуба "Срем" из Сремске Митровице очекује додатну популаризацију коњичког спорта.

"Прошле године смо покренули школу јахања, али имамо услове за рад само у периоду пролеће - јесен. Сада овим пројектом планирамо изградњу мањежа за зимски рад са коњима, што ће нам омогућити континуирани рад. Наш клуб је од 2015. године, када је основан од стране КД Дома Сремска Митровица, узео учешће у бројним промотивним активностима, а бољи инфраструктурни услови помоће нам да још репрезентативније афирмишемо лепоту коњичког спорта и пропратних рекреативних садржаја", рекао је Вукотић.

Главне активности пројекта су следеће:
• Успостављање инфраструктурних предуслова за развој коњичког спорта, хипотерапије и пропратних активности у опћини Нијемци (Хрватска), општини Рума и граду Сремска Митровица;
• Успостављање институционалних услова (студијско путовање, тренинзи и обуке за заинтересоване стране и актере) за развој коњичког спорта, хипотерапије и пропратних активности;
• Спровођење услуга спортског јахања и хипотерапије на територији општина/градова партнера на пројекту;
• Успостављање предуслова за даљи развој туризма кроз развијање Стратегије за развој туризма у прекограничном региону Хрватске и Србије;
• Промоција туристичке понуде и манифестација са конотацијом коњичког спорта.
Предвиђено трајање пројекта је 24 месеца.
Укупан одобрени буџет пројекта је 1.417.632,24 евра, од чега је 212.644,85 евра суфинансирање пројектних партнера.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001