Example of Table Blog layout (FAQ section)

Превенција насиља над женама "Кроз живот без насиља“

величина слова

28. новембар 2017.

TribinaУ оквиру глобалне кампање "16 дана активизма против насиља према женама" синоћ је у Културном центру "Брана Црнчевић" у Руми организована трибина о насиљу према женама и законским мерама заштите "Кроз живот без насиља“.

Трибина је саставни део програма Завода за равноправност полова "Информисање јавности о мерама заштите у ситуацији насиља путем медија и кампања“ и активности које се организују у оквиру међународне Кампање "16 дана активизма борбе против насиља према женама“, а која се сваке године обележава широм света у периоду од 25. новембра до 10. децембра.

Трибини су присуствовале грађанке и грађани Општине Рума, активи жена и друга удружења са територије наше општине, а на интерактивној трибини су говорили: Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова, Милена Дујовић, породична саветница и Дејан Укропина, адвокат. У име локалне самоуправе поздравну реч упутила је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.орба против насиља према женама не сме да се своди на сигурне куће и на санирање већ насталих последица, већ мора да подразумева активну превенцију, оснаживање и информисање жена и зато су важне овакве трибине", казала је Марија Стојчевић.

Диана Миловић, директорка Покрајинског завода за равноправност полова наглашава да је насиље над женама у великом порасту.

 

Govornici"Да ли је у порасту или је нови закон извео на лице правде оне који чине насиље. Битно је да се о томе прича и да државни механизми у томе учествују, али државни механизми могу само да спроведу репресивне мере. Мислим да је ово проблем свести целог друштва. Покрајински завод за равноправност полова је дужан да о томе прича превентивно, едукативно, да упозна људе шта је донео нови закон и пре свега да упозна људе шта је то насиље. Ми често разговарамо са људима и на тај начин сазнајемо шта их мучи, а кроз трибине и сами сазнају да ли су жртве насиља, спроводимо их кроз комплетну тему насиља, јер није само физичко насиље - насиље", поручила је Миловић.

Tribina o nasilju nad zenamaПосматрајући поражавајућу статистику која нам говори да је у првих шест месеци ове године у Србији убијено 15 жена од стране партнера или мушког члана породице и да је од почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици од јуна до септембра ове године изречено близу 7500 хитних мера, не можемо и не смемо да годину приведемо крају, а да се не запитамо шта је то што морамо да урадимо како не бисмо поново пребројавали имена на списку жена које су убијене у породичном или партнерском насиљу.

Трибина је и део "Програма за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима у АПВ за период 2015-2020. године“ који има за циљ да обавеже институције да маргинализоване групе жена, као што су жене са села, Ромкиње и жене са инвалидитетом, информише о мерама и ресурсима заштите од насиља и тако подигне њихов активизам у том правцу.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001