Превенција насиља над женама "Кроз живот без насиља“

величина слова

28. новембар 2017.

TribinaУ оквиру глобалне кампање "16 дана активизма против насиља према женама" синоћ је у Културном центру "Брана Црнчевић" у Руми организована трибина о насиљу према женама и законским мерама заштите "Кроз живот без насиља“.

Трибина је саставни део програма Завода за равноправност полова "Информисање јавности о мерама заштите у ситуацији насиља путем медија и кампања“ и активности које се организују у оквиру међународне Кампање "16 дана активизма борбе против насиља према женама“, а која се сваке године обележава широм света у периоду од 25. новембра до 10. децембра.

Трибини су присуствовале грађанке и грађани Општине Рума, активи жена и друга удружења са територије наше општине, а на интерактивној трибини су говорили: Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова, Милена Дујовић, породична саветница и Дејан Укропина, адвокат. У име локалне самоуправе поздравну реч упутила је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.орба против насиља према женама не сме да се своди на сигурне куће и на санирање већ насталих последица, већ мора да подразумева активну превенцију, оснаживање и информисање жена и зато су важне овакве трибине", казала је Марија Стојчевић.

Диана Миловић, директорка Покрајинског завода за равноправност полова наглашава да је насиље над женама у великом порасту.

 

Govornici"Да ли је у порасту или је нови закон извео на лице правде оне који чине насиље. Битно је да се о томе прича и да државни механизми у томе учествују, али државни механизми могу само да спроведу репресивне мере. Мислим да је ово проблем свести целог друштва. Покрајински завод за равноправност полова је дужан да о томе прича превентивно, едукативно, да упозна људе шта је донео нови закон и пре свега да упозна људе шта је то насиље. Ми често разговарамо са људима и на тај начин сазнајемо шта их мучи, а кроз трибине и сами сазнају да ли су жртве насиља, спроводимо их кроз комплетну тему насиља, јер није само физичко насиље - насиље", поручила је Миловић.

Tribina o nasilju nad zenamaПосматрајући поражавајућу статистику која нам говори да је у првих шест месеци ове године у Србији убијено 15 жена од стране партнера или мушког члана породице и да је од почетка примене новог Закона о спречавању насиља у породици од јуна до септембра ове године изречено близу 7500 хитних мера, не можемо и не смемо да годину приведемо крају, а да се не запитамо шта је то што морамо да урадимо како не бисмо поново пребројавали имена на списку жена које су убијене у породичном или партнерском насиљу.

Трибина је и део "Програма за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима у АПВ за период 2015-2020. године“ који има за циљ да обавеже институције да маргинализоване групе жена, као што су жене са села, Ромкиње и жене са инвалидитетом, информише о мерама и ресурсима заштите од насиља и тако подигне њихов активизам у том правцу.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001