Ученицима Пољопривредне школе представљен пројекат LandSense

величина слова

27. новембар 2017.

Учецници радионицеУ петак 24. ​​новембра, у Средњој пољопривредно-прехрамбеној школи „Стеван Петровић -Бриле“ у Руми ​је одржа​на​ радионица на којој ​је ученицима представ​љен​ пројекат LandSense, концепт „грађанских опсерваторија“, те значај примене информационих и комуникационих технологија у пољопривреди. Посебан део радионице ​је био посвећен краткој обуци ученика за коришћење платформе CropSupport, будући да ће они у наредном периоду активно прикупљати податке о пољопривредном земљишту у оквиру својих наставних активности или на својим породичним имањима. У јуну месецу, ученицима који су активно учествовали у прикупљању података биће уручени сертификати, док је за најактивније ученике предвиђена и одговарајућа награда.

Пројекат „LandSense“ се спроводи у оквиру европског Истраживачког и иновативног програма H2020. Један од главних циљева пројекта је демонстрација концепта „грађанске опсерваторије“ у сектору пољопривреде. Овај концепт подразумева укључивање „обичних“ грађана у процесе мониторнинга животне средине и активности прикупљања података о променама земљишта, а затим коришћење прикупљених података од стране научно-истраживачких институција (нпр. у сврхе изучавања климатских промена, унапређења система сателитских опсервација, итд.). У пројекту учествује преко 15 партнера из 9 европских земаља (Аустрија, Немачка, Француска, Белгија, Холандија, Италија, Велика Британија, Словенија, Србија).

РадионицаУ нашој земљи, пројектне активности спроводи компанија InoSens из Новог Сада, која је развила платформу CropSupport, а коју чине веб и мобилна апликација. Ова дигитална и бесплатна платформа пружа подршку пољопривредницима и осталим заинтересованим грађанима приликом прикупљања података о коришћењу земљишта и земљишног покривача. Наиме, путем коришћења својих паметних телефона и веб апликације, грађани сакупљају информације о врсти производње на датом земљишту (нпр. да ли се ради о ратарству, повртарству, воћарству или виноградарству) и специфирају назив усева који се гаји (да ли је у питању пшеница, паприка, јабуке, итд.). За услугу прикупљања података, корисници добијају путем CropSupport веб платформе корисне податке о свом земљишту – временску прогнозу за микролокацију дате парцеле као и обрађене сателитске снимке који садрже информације о евентуалном стресу усева услед изложености штеточинама, биљним болестима, недостатку воде или хранљивих елемената у земљишту.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001