Слава града - Свети Стефан Дечански

величина слова

24. новембар 2017.

Литургијом у Саборном храму Силаска Св. Духа на апостоле обележена је градска слава Руме - Свети Стефан Дечански.

Верски обред је служио протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски са свештенством Српске православне цркве.

Литургији је присуствовала и делагација немачког града Берзенбрика са којим ће данас, на свечаној седници у Хотелу Парк, бити потписана повеља о братимљењу.

Славски колач са свештеником ломили су: председник Општине Рума Слађан Манчић, кум славе и председник Привредног савета Душко Беић, градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер, државни секретар у Министарству пољопривреде мр Ненад Катанић, председник удружења "Градимо мостове" Хари Киндт и други челни људи Општине Рума.

 

-Свети Стефан Дечански беше син краља Милутина и отац цара Душана. Чедо побожне краљевске породице, Стефан од најранијег детињства би васпитан у хришћанској побожности. Свети Стефан Дечански је пет година провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља (Пантократора). Дивљење не само монаха, већ целог Цариграда изазивао је својим врлинама, пре свега мудрошћу и трпељивошћу, али и подвигом и благоугодношћу. Пошто му је након пет година Свети Никола чудотворно вратио вид, он је из захвалности почео градњу храма Високи Дечани, који важи за један од најлепших бисера византијске уметности и средњовековне архитектуре на тлу српске државе.
Свети Стефан Дечански упокојио се 1336. године, а заједно са Светим Савом и Светим кнезом Лазаром данас чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001