Извештај са XIV седнице Скупштине Општине Рума

величина слова

22. новембар 2017.

14. sednica SO RumaОдборници су на данашњој седници Скупштине Општине Рума усвојили деветомесечни извештај о извршењу општинског буџета. Укупни приходи и примања за период од 1. јануара до 30. септембра 2017. године износе 1.281.371.380,69 динара или 56,68 % планираних бруто прихода.

Председник Скупштине Општине Рума, Стеван Ковачевић, задовољан је приливом средстава у општински буџет.

"Успоставили смо тренд да из године у годину имамо номинално и процентулано све већи обим реализације извршења буџета. Посебан разлог за оптимизам је то што пуњење нашег буџета вршено из здравих ресурса, а чињеница је да до краја године можемо очекивати и значајнију наплату из дела пореза на имовину. Очекујемо и одређени трансфер средстава са виших органа власти", рекао је Ковачевић.

Усвојено је и неколико планских докумената који имају за циљ да омогуће несметани развој Платичева, Путинаца и Вогња, а формирана је и јединица цивилне заштите опште намене Општине Рума.

На препоруку Владе Републике Србије усвојен је Нацрт Одлуке о давању сагласности за отпис потраживања по основу уступљених јавних прихода у корист Друштва за одржавање зграда д.о.о. Београд.

На данашњој седници усвојена је Одлука о братимљењу и успостављању сарадње између Општине Рума и Града Берзенбрика. Доношењем овог правног акта стварају се предуслови за потписивање повеље о братимљењу, које је планирано за 24. новембар када ће у нашој општини бити прослава Дана Општине Рума и градска слава.

Одлуком о братимљењу са Берзенбриком и потписивањем повеље само ће се формализовати везе које смо успоставили пре три године, рекао је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Ми смо у међувремену већ успоставили контакте и остварили конкретне резултате. Нама је ова сарадња веома значајна пре свега што од ове општине можемо много да научимо. Сарадњом са њима ми подижемо и своје капацитете када су у питању апликације у претприступним фондовима Европске уније па и за средства која за ту намену издваја немачка Влада. Ми смо у том смислу већ имали неколико пројеката. Такође, млади људи који су кроз посете и размене остварили контакте су гарант дуговечности ове сарадње. Процедура у немачком законодавству за доношење одлука о братимљењу је веома компликована. Драго нам је да је у септембру Скупштина Града Берзенбрика готово једногласно усвојила предлог о братимљењу са Румом што значи да су и њихови одборници који су боравили код нас пренели позитивне утиске одавде", изјавио је Ковачевић.

Усвојен је и Предлог Одлуке о додели јавних признања и награда у 2017. години. Звање почасног грађанина Општине Рума у 2017. години, због резултата и достигнућа од значаја за унапређење, развој и афирмацију Општине Рума, биће додељено Јовану Воркапићу, директору Републичке дирекције за имовину. Румска повеља у 2017. години, због значајних резултата у раду, односно нарочито истицање у прогресивним иницијативама и другим активностима, хуманитарним поступцима, или за животно дело, додељује се познатој румској докторки Смиљи Лончар. Захвалница Општине Рума у 2017. години, због доприноса развоју и афирмацији Општине Рума, додељује се предузећу Митас d.o.o.; Лазару Вуковцу (добровољном даваоцу крви) и теквандоисткињи Јовани Васиљевић (ТК "Змај"). Новчана награда у 2017. години, у износу од 30.000,00 динара, биће додељена Лазару Вуковцу и Јовани Васиљевић.

На данашњој седници је изабран нови члан Општинског већа. Уместо разрешеног члана Перице Гаковића, изабран је Бранислав Љубинковић, дипломирани економиста из Руме.

Досадашњи секретар Скупшлтине општине Рума, Сандра Поповић, разрешена је дужности, а на место новог секретара постављена је Јелена Бркљач, дипломиранa правница из Руме.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001