Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама

величина слова

17. новембар 2017.

Општина Рума, заједно са пројектним партнером Центром за социјални рад Општине Рума, одржала је данас Завршну конференцију пројекта "Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама", финансираног од стране Европске уније.

Овим пројектом успостављена је нова услуга социјалне заштите у Руми: оформљен је Дневни центар - дневни боравак за одрасле са менталним и интелектуалним сметњама, старости од 26 до 40 година, у циљу подршке социјалном укључивању и спречавању њихове институционализације.

Успостављање ове услуге омогућило је самосталнији и активнији живот особа са интелектуалним и менталним сметњама у развоју, наглашава координаторка активности пројекта Бојана Ланц.

"Најважније је рећи да након завршетка пројекта ова услуга остаје одржива и Дневни центар и даље постоји. Тренутно је 15 корисника услуга и петоро запослених који раде са њима. Одрживост услуга које је финансирала Европска унија раније, при том мислим на Дневни боравак за децу, је била предуслов и сада након завршетка овог пројекта који је предвиђен за одрасле особе Европска унија захтева да та услуга остане одржива, да је локална самоуправа суфинансира и даље", напомиње Бојана.

Директор Центра за социјални рад Општине Рума Слободан Красић сматра да је пројекат "Унапређење социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним сметњама" апсолутно оправдан, али и потребан граду који се развија, као што је Рума.

"То је друштвено одговоран и хуман посао као што су сви пројекти Центра за социјални рад. Свуда је лепа реч, пажња и помоћ добродошла. Корисници живе сада у другачијем амбијенту и другачије се понашају. Имају неку своју визију о животу, њима нису битне материјалне вредности већ окружење да се друже, они налазе свој садржај од 13 до 19 часова, то је њихово битисање, нешто лепо у животу. Ја сам задовољан и мислим да је добробит на свим странама: и код родитеља и код корисника и код локалне самоуправе и код Ценра, као непосредног извршиоца", поручио је Красић.

Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић се захвалила свим сарадницима на пројекту и изразила задовољство што је Општина Рума десет година у континуитету користила помоћ Европске уније и њених предприступних фондова.

"Општина Рума је доказала да зна да на прави начин спроведе захтевне пројекте. Овај конкретан пројекат је донео много тога позитивног нашем граду, корисницима услуга Дневног центра, али и њиховим родитељима. Захваљујући овом пројекту стекли смо знања и искуства која ћемо користити за нека даља планирања идеје и нове видове сарадње којима се радујемо", рекла је Марија.

Катица Смољановић, мајка Марка који је корисник услуга Дневног центра сматра да је овакав пројекат велика подршка за родитеље.

"Уз помоћ Дневног центра Марко има велико побољшање, пуно напредује, од личне хигијене, понашања, комуникација у друштву. Мени је као родитељу Дневни центар пуно помогао и драго ми је што се наставља пројекат. Моје дете се у овој установи осећа потпуно прихваћено, и на крају крајева свакоме, без обзира на здравствено стање, треба пажња и нико не жели да буде одбачен од друштва", казала је Катица.

Укупни одобрени буџет пројекта је 229.738,47 евра, од којих је 86% финансира Европска унија, док допринос општине Рума износи 14%, коју општина Рума реализује уз подршку АП Војводине.

Пројекат је трајао 23 месеца, након чега је Општина Рума преузела финансирање услуге и натај начин, пружила директну подршку социјалној укључености најугроженијих група на својој територији и створила услове за побољшање њиховог квалитета живота.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001