Заједнички пројекти Руме и Берзенбрика

величина слова

16. новембар 2017.

Рума и Берзенбрик настављају заједничку сарадњу у оквиру Агенде Уједињених нација "Агенда 2030". У оквиру програма "Municipal Partnership for Sustainability" у сарадњи са "Engagement Global" у Берзенбрику је јуче одржана радионица на којој су представници српског и немачког града детаљно дефинисане даље активности које наше две партнерске општине треба да предузму у конкретизацији пројекта, који ће бити реализован на школама у обе општине.

У Општини Рума то је основна школа у Малим Радинцима на којој је планирано постављање соларних панела за производњу електричне енергије за тај објекат. Поред корака који су дефинисани везано за овај пројекат, разговарано је о још неколико конкретних тема за сарадњу.

Све активности у оквиру пројекта су базиране на Агенди 2030 и кроз 17 циљева Рума и Берзенбрик граде стратешку кооперацију између две општине, у настојању да се развију искуства и праксе кроз неколико циљева.

Након јучерашње радионице, градоначелник Берзенбрика Хорст Бајер и председник Општине Рума Слађан Манчић су представили немачкој јавности партнерство и активности у оквиру сарадње два града, са посебним освртом на конкретне мере које се поред партнерства спроводе у сарадњи са "Engagement Global" (које ради у оквиру немачког министарства за привредну сарадњу "German Federal Ministry for Cooperation and Development").

 

Занимљиво је да се у оквиру представљања Општине Рума видела велика заинтересованост свих присутних да што боље разумеју нашу општину тако да је поред представљања председник Манчић одговарао на бројна питања присутних.

Делегација румске општине искористила је боравак у Немачкој и за договор о потписивању повеље о братимљењу Руме и Берзенбрика, што је први следећи корак. Такође, договорена је будућа сарадња у оквиру традиционалне размене ђака и посета делегација.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001