Превенцијом против шећерне болести

величина слова

14. новембар 2017.

Dom zdravljaСветски дан борбе против дијабетеса 14. новембар обележен је данас и у Руми. Стручни тим румског Дома здравља био је данас у апотеци у центру града на располагању свим грађанима који су хтели да се информишу о дијабетесу или ураде превентивне прегледе.

Овогодишња кампања се обележава под слоганом "Жене и дијабетес - наше право на здраву будућност", а намењена је свима који су у ризику од дијабетеса или су оболели од шећерне болести.

У Србији од дијабетеса болује око 500.000 људи, а претпоставља се да око 250.000 људи није ни свесно да болује од ове болести.

У Руми од дијабетеса, према званичним подацима, болује око 2.700 грађана, каже специјалиста опште медицине др Драгана Босић Живановић.

"Број оболелих у Руми је сигурно и већи. Болест се некада споро развија и много људи се јави тек кад наступе компликације. Доста људи не жели ни да прихвати чињеницу да имају дијабетес и сматрају да је реч о само мало повишеној вредности гликемије. Ипак, ми им увек саветујемо када се открије шећерна болест да је потребно да се спроводи хигијенско -дијетски режим и редовни терапијски принципи. Битан фактор је и самоконтрола и она има велики значај за успех у лечењу обољења и превенцију компликација", истакла је др Босић Живановић.

Иницијативу за обележавање дана борбе против дијабетеса су покренуле међународна дијабетолошка организација и Светска здравствена организација 1991. године као одговор на све већи број оболелих од ове болести. С обзиром да је шећерна болест постала пандемија глобалних размера, а статистика показује се да ће до 2025. године од овог обољења патити преко 380 милиона људи.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001