Руски цар у румском музеју

величина слова

7. новембар 2017.

У склопу манифестације "Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове" у Завичајном музеју синоћ је отворена изложба "У сусрет руском цару". Ову несвакидашњу изложбу чине црно-беле фотографије из Историјских архива и личних албума породице Романов.

"Ово је део једне шире изложбе која броји негде око 300 фотографија. Изложба је гостовала већ у неколико места у Срему: Сремским Карловцима, Сремској Митровици, Инђији, Шиду и сада у Руми. У оквиру овогодишње манифестације посвећене Наталији Берњиковој спремили смо низ активности које ће приближити људима време од пре једног века и дати осврт на херојску борбу српске војске у Првом светском рату", рекао је архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић и додао да јеизложба уприличена у сарадњи са Сретењским манастиром из Москве.

Дејан Уметић, директор Историјског архива Срема и представник регионалног удружења српско-руског пријатељства "Срем" напоменуо је да ће се у наредним месецима бити још много догађаја у Срему који ће промовисати српско - руску сарадњу.

"Историјски архив Срема организује 15. јануара, када је празник српско-руског пријатељства и празник у црквеном календару посвећен Серафиму Саровском, отварање изложбе на тему руска миграција у Срему. Десет дана касније у Сремској Митровици биће одржани Дани руске културе у Срему где ће бити представљена руска књижевност, наши књижевници инспирисани Русијом, теме из религије, ликовне уметности, руска кухиња, а једно вече је резервисано и за ученике гимназија Сремске Митровице, Руме и Шида који изучавају руски језик", казао је Уметић.

Изложбу "У сусрет руском цару" Румљани ће моћи да погледају до 24. новембра.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001