Манифестација "Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове"

величина слова

6. новембар 2017.

 

Парастосом на обновљеном спомен комплексу Српског војничког гробља у Руми, тик уз које почива "Руска сестра милосрђа“ Наталија Берњикова данас је озваничен почетак манифестације која носи име руске медицинске сестре, која је неговала српске војнике у Првом светском рату.

Наталија је током рата радила у "заразној" болници у Руми, а по завршетку рата, остала је да живи у нашем граду, где је и сахрањена 1922. године, у 31. години живота. "Руској сестри милосрђа“ су споменик подигле руска избегличка колонија у Руми, а добровољним прилозима, у знак захвалности за њено дело, помогли су и грађани Руме. Наталијина лична жеља је била да се сахрани тик уз Српско војничко гробље. Претпоставља се, мада нема материјалних доказа, да је Наталија Берњикова у Србију стигла у време Балканских ратова.

Архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић, који је данас са свештенством Српске православне цркве у Руми служио парастос, рекао је за Наталију Берњикову да је она симбол милосрђа и солидарности и то у најтежим временима, када је то српском народу било најпотребније.

У оквиру манифестације " Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове" вечерас у 19 часова, отвара се изложба фотографија У сусрет руском цару . Пројекат реализују Сретењски манастир из Москве и студио “Руски цар”. Ову несвакидашњу изложбу чине црно-беле фотографије из Историјских архива и личних албума породице Романов.

 

Програм манифестације

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001