Изложбе у Музеју

величина слова

6. новембар 2017.

РомановПоводом почетка манифестације "Дани Наталије Берњикове" коју организјује храм Силаска Св. Духа на апостоле вечерас у 19.00 часова, отвара се изложба фотографија “У сусрет руском цару”. Пројекат реализују Сретењски манастир из Москве и студио “Руски цар”. Ову несвакидашњу изложбу чине црно-беле фотографије из Историјских архива и личних албума породице Романов. Пројекат је настао са жељом и циљем да се публици у Србији приближи лик и дело чланова последње руске династије. Изложба ће трајати до 24. новембра, а улаз је слободан.

Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата и 150-е годишњице рођења знаменитог завичајног добротвора и великог војсковође, армијског ђенерала Божидара П. Терзића, Музеј рудничко-таковског краја, представиће 7. новембра 2017. године са почетком у 18.00 сати изложбу посвећену Терзићу у Галерији Завичајног музеја у Руми.
Негујући успомену на министра војног и армијског генерала Божидара Терзића, Музеј рудничко-таковског краја припремио је изложбу посвећену управо овом знаменитом Милановчанину.
На укупно 25 ликовно-документарних паноа, одштампаних на канвас платну, димензија 70x100 цм, сагледан је целокупан живот поменутог генерала, како јавни, тако и приватни. Поред тзв. „плотера“ постављених на зиду и оивичених алуминијумским држачима, поставку чини и велики број оригиналних докумената, књига, дневних новина, листова, часописа, фотографија, одликовања, делова војне униформе, као и комада намештаја. Они су распоређени по витринама, смештеним  у слободном простору.
 
ПлакатПриликом реализације овог пројекта коришћени су фондови Војног музеја, Историјског музеја Србије, Народног музеја из Чачка, Архива Србије, Архива САНУ, Војног архива, Центра за војнонаучну документацију, информацију и библиотекарство, као и предмети у власништву појединаца. Истовремено, поставку прати и стручни каталог са детаљним пописом каталошких јединица.
Као коаутори, изложбу „Ђенерал Божидар П. Терзић 1867-1939“ потписују кустоси Ирена Мандић и Александар Марушић. Рецензент поставке је музејски саветник Народног музеја из Чачка Радивоје Бојовић. Поред Горњег Милановца изложба је до сада гостовала у Петровцу на Млави, Врњачкој Бањи, Београду, Старом Селу, Александровцу, Чачку, Руднику, Паризу и Смедеревској Паланци.
Отварање изложбе пратиће и пригодно стручно предавање кустоса Александра Марушића о богатом војничком животу и раду добротвора генерала Божидара П. Терзића.
Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001