Обележен Дан ослобођења Рума

величина слова

27. октобар 2017.

Polaganje venacaУ Руми је данас обележена 73. годишњица од ослобођења града у Другом светком рату. Пригодном свечаношћу у румском Дому пензионера и полагањем венаца на Градском гробљу одата је пошта жртвама у Другом светском рату.

Венце су положили представници румске локалне самоуправе, покрајинског и општинског СУБНОР-а, сродних борачких организација, представници Војске Србије и амбасаде Руске Федерације, Јеврејске Општине Нови Сад, народни посланици из републичког и покрајинског парламента и бројни грађани.

Председник СУБНОР-а Општине Рума Томислав Милић сматра да је од победа у Другом светско рату једна од највећих извојеваних у нашој историји.

Polaganje venaca"Зато је важно је да се овај датум не заборави и да млађи нараштаји наставе да га обележавају као што смо ми претходне 73. У последње време се није велики број грађана одазивао, а данас сам пријатно изненађен бројем људи који су дошли да одају пошту жртвама из Другог светског рада. Морам да истакнем да имамо изузетно добру сарадњу са представницима локалне самоуправе и конретно са председником општине Слађаном Манчићем, тако да смо све ово организовали уз њихову помоћ. Желим да похвалим и седму силу јер нас је у свим значајнијим датумима које смо обележавали доследно пратила",казао је Милић.

Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је истакла да су слобода, мир, толеранција и хуманост увек су били идеали нашег народа.

"Наша је обавеза да са поносом одамо пошту свима оним који су дали живот за ову земљу, који су омогућили да ми данас живимо у слободи, јер је мир највећи благослов и драгоцена потреба човечанства. На нама је данас да заједно, као и некад, радимо на неговању слободарске традиције, са жељом да се страдања из Другог светског рата никада не понове", рекла је Марија Стојчевић.

Dom penzioneraПредседник Покрајинског СУБНОР-а Светомир Атанацковић и секретар румског СУБНОР-а Предраг Вукмирић су изнели заједнички став да је у Србију уткана ослободилачка традиција и да победници у Другом светском рату заслужују поштовање, јер су победили највеће зло човечанства - фашизам.

Историјски осврт на прилике непосредно пре Другог светског рата, за време и на дане борби за ослобођење града дала је историчарка из Завичајног музеја у Руми Александра Ћирић.

Венци су данас положени и на спомен плочу некадашње румске Синагоге која је срушена у Другом светско рату, а налазила се на месту где је данас зграда ЈП "Стамбено".

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001