Донација Геронтолошком центру "Срем" од породице Лубарда

величина слова

20. октобар 2017.

У Геронтолошки центар "Срем" данас је стигла вредна донација и то у библиотеку ове установе. Чланови породице чувеног српског сликара Петра Лубарде, сестричина Ђина Лазар и синовац Ђуро Лубарда посетили су данас ГЦ "Срем", а кћерка Вјере Дорнер Лубарде (Петрове рођене сестре) Ђина Лазар поклонила је установи 113 књига и 80 цд-ова и касета са музиком и филмовима, који су били у власништву њене мајке.

Породица Лубарда је тридесетих година 20. века живела у нашем граду, а неке од најчувенијих слика Петра Лубарде настале су баш у Руми попут значајне слике "Заклано јагње"(1940) која је најавила велика страдања на овим просторима. Пошто је Петров отац Ђуро био војно лице породица Лубарда често се селила, али је наш град остао најдражи у сећању његове сестре Вјере, каже њена кћерка Ђина.

"Рума је једини град, од многих у којим је живела, који је сматрала својим. Увек је говорила моја Рума. Посебно је била дирнута прославом коју смо у овој установи организовали у знак сећања на стогодишњицу од рођења њеног брата Петра. Са овом донацијом сам на неки начин поново вратила мајку на место које је највише волела и знам да би била веома срећна због моје одлуке да се њене личне ствари поново нађу у Руми", казала је Ђина Лазар изразивши захвалност ГЦ "Срем", претходној дугогодишњој директорици Марији Сраки Станојчић, локалној самоуправи и породици Унтербергер што су помогли да књиге из Израела стигну у библиотеку установе.

 

Директор ГЦ "Срем" др Зоран Славујевић се захвалио на донацији и нагласио да ће ова установа наставити да одржава чврсте везе Руме, Срема и породице Лубарда.

"Ми смо поносни што је део живота великог српског сликара Петра Лубарде, који има планетарну славу, везан и за Руму. Посебно нам је драго што је његова сестра Вјера свој боравак у Руми окарактерисала као најлепши период одрастања. Познато је свима да наша установа негује све врсте уметности, да се код нас и пева, пише, рецитује и слика. Ја ћу подсетити да је господин Ђуро Лубарда био и председник жирија на традиционалној ликовној колонији наше установе", рекао је Славујевић.

Он је у име установе поклонио две слике (радови са колоније) Ђини Лазар и Антуну Унтербергеру.

Ђина Лазар је након смрти мајке 2016. године пронашла и Вјерину свеску из Гимназије, пажљиво чувану, коју је данас уз неколико књига поклонила директорици румске Гимназије "Стеван Пузић" Софији Благојевић.

Хор и рецитаторска секција ГЦ "Срем" су се данас поново истакли пригодним програмом који је упрличен за драге госте установе.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001