Румска библиотека добила на поклон 200 књига на немачком језику

величина слова

10. октобар 2017.

BerzenbrikГрадска библитека "Атанасије Стојковић" добила је данас из Немачке вредну донацију у књигама. У књижевни фонд Градске библиотеке биће уврштено 200 нових наслова, а донација је поклон немачког града Берзенбрика.

Донација Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" резултат је вишегодишње сарадње локалних самоуправа Руме и Берзенбрика, уз посредство Удружења "Градимо мостове" задуженог за сарадњу два града.

Председница Удружења "Градимо мостове" Љиљана Мартинац је истакла да су у румску библиотеку стигле књиге разноврсних жанрова од стручне литературе до белетристике на немачком језику. "Настављамо да "Градимо мостове" пре свега међу омладином, али и у другим сферама. Ја ћу подсетити да су током септембра млади из наше општине боравили десет дана у Берзенбрику, а раније ове године смо ми били домаћини тинејџерима из Берзенбрика. Активни смо и на другим пољима и дониране књиге су подршка културној размени наша два града", рекла је Љиљана Мартинац.

Knjige iz BerzenbrikaИ овај гест немачких пријатеља је потврда успешне сарадње Берзенбрика и Руме, која је недавно крунисана и братимљењем два града, сматра секретарка СО Рума Сандра Кукић.

"Неколико дана након завршеног званичног братимљења наши пријатељи из Немачке су спремили овакав дар за нас као један од видова проширења наше културне сарадње и упознавање наших грађана са немачком културом и немачким језиком. Надамо се да ће умногоме помоћи нашим грађанима који желе да науче немачки језик, поготово ученицима. Трудићемо са да нашу сарадњу побољшамо нарочито у области културе", истакла је Сандра Кукић.

Obracanje StojanovicaЗахвалност локалној самоуправи и Удружењу "Градимо мостове" што су посредовали у овој великодушној донацији упутио је и директор Градске библиотеке "Рума" Жељко Стојановић.

"Ми тренутно у нашој библиотеци и немамо 200 наслова на немачком језику, стога смо више него задовољни овом великодушном донацијом. Сви знамо да је у Руми, не тако давно, немачко становништво имало значајан удео у популацији. Библиотека баштини културно наслеђе Руме, али није сачувано много књига из немачке читаоница која је овде постојала пре Другог светског рата. То смо рекли и пријатељима из Берзенбрика који су нам били у посети. Тада смо мислили да су овде у обичној посети са циљем да се што боље упознају са нашим градом, али се испоставило да су нас све време пажљиво слушали и на крају изненадили и обрадовали овом донацијом. Хвала им на томе", рекао је Стојановић.

Књиге за румску библиотеку је одабрао Рајнхарт Рихтер, шеф Канцеларије за културу при граду Оснабрику, чијег округа део је и град Берзенбрик. Након ове донације књижевни фонд Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" сада броји неколико стотина књига на страним језицима.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001