"Партиципативно буџетирање" - Грађани одабрали пројекте које ће Општина Рума финансирати у 2018. години

величина слова

4. октобар 2017.

RezultatiДва градска и три сеоска пројектна предлога са највећим бројем гласова биће уврштени у Одлуку о буџету Општине Рума за 2018. годину.

На данашњој конференцији за медије Тим за Партиципативно буџетирање упознао је јавност да ће локална самоуправа у наредној години у граду финансирати: Изградњу лифта за инвалидна и друга болесна лица у Дому здравља Рума и набавку ормарића за ђаке у основним школама: "Иво Лола Рибар", "Душан Јерковић" и "Змај Јова Јовановић", док ће се у селима реализовати пројекти: Мобилијар за децу у Буђановцима, Доњим Петровцима, Кленку, Никинцима и Малим Радинцима; Уређење центра села Платичево и Изградња парка у центру села Вогањ.

Шефица Одељења за финансију, привреду и пољопривреду и чланица Тима за Партиципативно буџетирање Биљана Дамљановић је потврдила да ће поменутих пет предлога ући у буџет за наредну годину, али и да прелиминарне процене указују да ће се за реализацију пројеката издвојити око 20 милиона динара.

О самим пројектима говорио је координатор Тима за Партиципативно буџетирање Драган Косановић.

1. Мобилијар за децу у Буђановцима, Доњим Петровцима, Кленку, Никинцима и Мaлим Радинцима - 1641 гласова

-Можда смо и очекивали да овај пројекат добије највише гласова, пре свега јер повезује више сеоских месних заједница. Били смо на терену у свим овим селима са мобилном гласачком кутијом, али можда је занимљиво и истаћи да се велики број грађана у ових пет села одлучио за модел гласања где се заокружују два сеоска предлога и један градски. Стога и не чуди да су сва три сеоска предлога добила појединачно преко 1.000 гласова и да улазе у буџет за 2018. годину.

2. Изградња лифта за инвалидна и друга болесна лица у Дому здравља Рума - 1634 гласова

-Занимљив предлог у коме је можда и понајвише наглашена међусобна пажња и разумевање међу суграђанима и брига о локалној заједници са једног вишег аспекта. Наиме, овај предлог је наишао на разумевање код оних старијих суграђана, што смо и очекивали, али у значајном броју пројектну идеју су подржали млади људи, што је за сваку похвалу.

3. Уређење центра села Платичево - 1318 гласова

Dragan Kosanovic-Морам да похвалим Платичево али и да истакнем да је то било село које је на најорганизованији начин искористило овогодишњи пројекат "Партиципативно буџетирање". У та два сата када је мештанима Платичева био доступан пулт са мобилном гласачком кутијом, буквално је дошло цело село да гласа. Организовали су и раднике из фирми које послују у селу и организовано су дошли да гласају.

4. Ормарићи за ђаке у школама: "Иво Лола Рибар", "Душан Јерковић" и "Змај Јова Јовановић" - 1110 гласова

-Учешће ОШ "Вељко Дугошевић" прошле године у пројекту "Партиципативно буџетирање" и чињеница да су они ове године добили бесплатне ормариће за своје ђаке, била је иницијална каписла да преостале три градске школе заједнички конкуришу. Идеја је заинтересовала родитеље и један од лепших момената десио се последњег дана гласања, када је пулт био постављен на Градској пијаци, деца су заустављала родитеље и усмеравала их да гласају.

5. Изградња парка у центру села Вогањ - 1002 гласова

Кроз овај пројекат ће се обезбедити далеко безбедније и сигурније окружење за најмлађе становнике Вогња. Током гласања у Вогњу владала је изузетно позитивна атмосфера, као и у другим селима, али оно што је Вогањ извојило је и велики број брачних парова који су породично дошли на гласају. Уз парк, Вогањ ће добити безбедно дечије игралиште које неће, као до сада бити тик уз коловоз, већ ће бити урађена и заштитна ограда. Сигуран сам да ћемо у Вогњу имати кутак за дружење и рекреацију не само за оне најмлађе већ и за све друге становнике овог места.

Косановић се у име Тима за Партиципативно буџетирање још једном захвалио свим грађанима који су узели учешће у пројекту.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001