Articles

Дом здравља "Рума" обележио Светски дан срца

величина слова

29. септембар 2017.

KC RumaДом здравља "Рума" обележио је данас Светски дан срца који се ове године обележава под слоганом „Ојачајте своје срце”наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.

Тим поводом стручне службе румског Дома здравља организовале су данас у Културном центру здравствену манифестацију на којој су промовисани превентивни прегледи. Румљани су такође имали прилику да измере телесну масу, висину и обим струка, упознају се са својим индексом телесне ухрањености (БМИ), измере артеријски крвни притисак, шећер, холестерол и триглицериде, ураде ЕКГ, као и да се упознају са својим кардиоваскуларним ризиком.
Заблуда је да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе, особе мушког пола и економски развијенији делови становништва. Данас, ниједан становник наше планете није поштеђен од болести срца и крвних судова, без обзира на то где живи, којег је пола, узраста и социјално-економског статуса.

Деца представљају посебно ризичну категорију за појаву болести срца и крвних судова. Болести срца и крвних судова могу да се јаве и пре рођења, а ризик расте током детињства усвајењем лоших животних навика, као што су неправилна исхрана, недостатак физичке активности и изложеност дуванском диму. Одређене непрепознате и нелечене заразне болести код деце су посебан проблем, јер могу да изазову трајна оштећења на срцу, која се често лече једино хируршким интервенцијама.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian