Општина Рума помаже санацију 59 кућа - 5 милиона динара помоћи за елементарном непогодом погођене стамбене објекте

величина слова

25. септембар 2017.

VećeОпштина Рума ће за санирање штете на приватним стамбеним објектима издвојити 5 милиона динара. Тим поводом је на данашњој седници Општинског већа усвојено Решење о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 5 милиона динара.

Комисија за процену штете проузроковане олујним ветром, који је територију Општине Рума погодио 17. септембра 2017. године, примила је укупно 341 захтев. Комисија је разматрала 270 захтева и сви се односе на приватне стамбене објекте.

Комисија није разматрала 32 захтева која су се односила на уништене пластенике и усеве, 27 захтева који су се односили на штету причињену на помоћним објектима и 12 на објекте јавне намене. Објекти јавне намене су осигурани и штету ће надокнадити осигуравајуће куће.

Председник општинске Комисије за процену штете Душан Љубишић је истакао да се комисија трудила да у раду буде објективна и ефикасна, јер и брзина рада комисије условљава и динамику обнове. Сви расположиви кадрови Општинске управе, инспекцијских служби су обишли терен. Екипе су радиле и након радног времена од понедељка до петка и сви захтеви су обрађени, а уз налаз грађевинског или комуналног инспектора сваки објекат је фотографисан, казао је Љубишић.

"Од 270 захтева новчана помоћ је одобрена за 59 захтева, од тога 39 стамбених објеката се налази у Путинцима, 11 у Краљевцима, у Руми и у Доњим Петровцима по четири и један у Хртковцима. Намерно смо део опредељених средстава оставили нераспоређен јер је у међувремену пристигло још двадесетак захтева, које ће надлежне службе до сутра ујутру обрадити", изјавио је Љубишић.

Predsednik Opstine RumaПредседник Општине Рума Слађан Манчић је напоменуо да је за санирање штете на 59 стамбених објеката до сада издвојено 4.475.000 динара.

"11 домаћинстава са највећом претрпљеном штетом ће добити помоћ у износу од 100 до 360 хиљада динара. Остала помоћ се креће у износу од 20 до 80 хиљада динара. У финансијском смислу немогуће је санирати комплетну штету и зато помоћне објекте, котобање, свињце итд. нисмо ни разматрали, иако и ту има значајне штете. Приоритет су нам биле куће у којима људи живе и грађани наше општине који су претрпели штету на својим стамбеним објектима су схватили да Општина Рума жели да помогне. Морам рећи да су многи захтеви одбачени јер је олујни ветар са крова однео, рецимо, од 30 до 300 црепова. То грађани морају сами санирати. На притужбе да су грађаре дуплирале цене смо такође реаговали, послали смо тржишну инспекцију и на крају је утврђено да ти наводи нису били тачни", истакао је Манчић.

Први човек румске општине је најавио и да ће се локална самоуправа обратити за помоћ Покрајинском секретаријату за пољопривреду и Министарству пољопривреде како би се помогло људима у санирању штете на усевима, пре свега у пластеницима.

"Колико сам обавештен од пољопривредника који су претрпели штету осигуравајуће куће нису хтеле да осигуравају пластенике. Да ли је то истине не знам, али у сваком случају покушаћемо и ту да помогнемо и да преко републичких и покрајинских нивоа власти обезбедимо помоћ", рекао је Манчић и позвао грађане којима је одобрена помоћ да доставе текуће рачуне како би им средства била пребачена.

На данашњој седници Већа усвојена је и Одлука и о додели исеченог и уклоњеног дрвета са јавних површина на територији Општине Рума. Дрво ће бити расподељено домаћинствима која су претрпела велику материјалну штету услед непогоде изазване ветром. Количина огрева која се испоручује по домаћинству износи 3 метра кубна метра, а критеријум за расподелу огрева је висина материјалне штете на објекту, као и социјално - материјални положај породице.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001