Articles

Почела производња нудли у Руми - До краја 2018. године посао за преко 400 радника

величина слова

20. септембар 2017.

KonferencijaНепалска компанија "CG Foods Europe"ДОО Рума која се бави производњом чувених Wai Wai нудли почела је јуче производњу у Општина Рума. Компанија, која је смештена у индустријској зони "Румска петља", део је глобалног конгломерата "Cinnovation group", који послује у неколико пословних сфера (инфраструктура, хотелијерство, банкарство, телефонија, прехрамбена индустрија, цигарете и пића), а у румски производни погон уложено је до сада 9 милиона евра.

Поводом покретања производње данас је у Градској кући организована конференција, на којој су о пословним плановима фабрике у Руми говорили генерални директор компаније "CG Foods Europe" доо Рума, господин Б.К. Лода, његов заменик Александар Протић, а домаћини су били председник Општине Рума Слађан Манчић и начелник Општинске управе Душан Љубишић. Данас је најављено и да ће свечано отварање фабрике бити уприличено 5. октобра, а свечаности ће присуствовати и председник Републике Србије Александар Вучић.

Директор Лода се захвалио Влади Републике Србије и Општини Рума на свесрдној помоћи при реализацији инвестиције и напоменуо да фабрика у Руми има тренутно технолошки најопремљенији и најмодернији производни погон од свих компанија које послују унутар "Cinnovation" групе.

Mančić i Loda"Најсавременије машине за производњу нудли смо допремили у Руму. Румска фабрика биће својеврсни и тренинг центар за обуку радника из других фабрика унутар наше компаније и заиста овде имамо велике планове. Ово је наша прва фабрика нудли у Европи и из Руме ћемо кренути у освајање великог тржишта. У својој каријери сам пропутовао 45 земаља, а у шест сам био директор, нигде, али заиста нигде, се нисам сусрео са оваквом срдачношћу као у Руми. Веома сам захвалан на томе и сугуран сам да смо направили одличан пословни потез када смо инвестирали у Руму која има централни положај у Европи",, казао је Лода, који је од недавно наш суграђанин, а упоредо са обавезама у компанији учи и српски језик.

Председник Манчић је истакао да га радује чињеница да је у "CG Foods Europe" већ упослено 100 радника, али и то што ће до краја године посао добити још 50, 60 радника.

"До краја 2018. године инвеститор је у обавези да запосли укупно 409 радника и то је веома значајно и за грађане, који ће имати могућност да кроз тај посао обезбеде себи и својим породицама нормалан живот, али и за локалну самоуправу која ће преко пореза на зараде приходовати значајна средства", изјавио је Манчић.

Први човек румске локалне самоуправе је на данашњој конференцији демантовао и шпекулације о висини примања у овој компанији.

"Желео бих одмах да оповргнем тврдње и рекао бих намерно пласиране шпекулације да плата износи 20 или 22 хиљаде динара. Обавештен сам да у компанији постоје три платна разреда и висина примања физичких радника са основном стручном спремом је 31.000 динара. Тај износ ће ускоро, са повећањем цене рада, ићи на 35 или 36 хиљада динара. Не кажем да су то велике паре, али свакако је реч о пристојној плати. У протеклих три године много страних инвеститора је у нашој општини отворило производне погоне, па је због конкуренције и немогуће исплаћивати мањи лични доходак. Добар радник мора да се плати и то је јасно свима, а посебно компанијама које од недавно послују у румској општини. Без адекватне накнаде за рад запосленим, компаније немају перспективу. Ниска примања у новоотвореним фабрикама су можда била могућа 2013. године, Рума је тада тек започињала привредни развој, сада 2017. године је то немогуће", нагласио је Манчић и напоменуо да је од 2014. до 2017. године у Руму инвестирано 50 милиона евра.

"Од тих 50 милиона, кроз субвенције Влада Србије је издвојила 11 милиона евра, остатак су уложили инвеститори. И непалска компанија је имала велику подршку Владе и зато и не чуди што су инсистирали да на званично отварање дође и председник Србије Александар Вучић, тадашњи премијер. То говори много и о томе колико поштују институције наше државе и људе који су најзаслужнији за њихов долазак у Србију. Ја морам да похвалим компанију "Cinnovation group" јер је то прва компанија која је купила земљиште у нашој општини. До тада је земљиште бесплатно уступано, а непалски инвеститор је тада платио земљиште око 51 милион динара, што је свакако важан приход за сваки општински буџет. Када је реч о друштвено одговорном пословању подсетићу вас да је ова компанија, још док је била у изградњи, донирала 20 гарнитура дресова за наше фудбалске клубове и уједно дала и смернице другим компанијама да прате њен пример, што су многи и учинили. Очекујемо и даљу помоћ ове компаније јер она је сада део наше општине", закључио је Манчић.

Wai WaiЗаменик директора копманије "CG Foods Europe" Александар Протић је казао да ће велики бенефит од пословања компаније CG Foods Europe" имати целокупна српска привреда, посебно апострофирајући румске и сремске пољопривреднике.

"Све сировине скоро 90 одсто њих су из Србије, а највише свакако из Општине Рума. Увозимо из иностранства мањи део сировина, углавном зачине, али ускоро ћемо и то набављати у Србији. Даћемо велики замајац српској привреди, али и самој румској општини и њеним пољопривредницима, од којих ћемо куповати сировине. Из Руме освајамо велико европско тржиште, а први уговори са појединим европским државама су парафирани. Планирамо да из Руме на страна тржишта пласирамо 80, 90 одсто производа", казао је Протић.

"Cinnovation group" послује у преко 30 земаља, а у свету сарађује са чак 76.000 компанија. Свечано отварање фабрике 5. октобра биће сјајна прилика за промоцију наше општине и њених индустријских зона јер ће тога дана у Руму доћи преко 200 бизнисмена из целог света који послују са "Cinnovation" групом.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian