Реализација пројекта "Партиципативно буџетирање" - Постављени ормарићи у "Вељковој" школи

величина слова

20. септембар 2017.

OrmarićiНабавка ормарића за ученикe ОШ "Вељко Дугошевић" један је од пројеката који се ове године финансирају из пројекта "Партиципативно буџетирање". Пројекат је на прошлогодишњем гласању добио велику подршку грађана, те је уврштен у овогодишњи буџет Општине Рума.

Поред набавке ормарића Општина Рума је пред почетак школске године у "Вељковој" школи финансирала и обимне молерско - фарбарске радове, а након њиховог завршетка у ходнике и учионице школе допремљени су ормарићи.

Координатор Тима за "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић истакао је да је "Вељкова" школа била изузетан партнер у прошлогодишњем пројекту, да је подстакла и анимирале многе да гласају за тај предлог, што је на крају и довело до тога да пројекат буде реализован.

"Колико је ово био значајан пројекат најбоље сведочи и податак да је у новом циклусу Партиципативног буџетирања предложен пројекат набавке ормарића за три преостале основне школе у граду. Уколико то грађани изгласају све градске школе ће имати ормариће, а после претпостављам да ће се то ширити и на целу општину", рекао је Косановић.

Он је подсетио да је гласање за предложене пројектне идеје почело данас и да ће трајати до краја септембра.

Ormarići u učionici"Ове године грађани ће бирати између пет градских и три сеоске пројектне идеје. Напомињем да имамо поједине предлоге у оквиру којих се реализација спроводи на неколико различитих локација. Имамо, рецимо, један пројекат који обухвата чак пет села, а слична ситуација је и са већином градских предлога и они се махом односе на више локација. Позвао бих грађане да се и ове године укључе у што већем броју у гласање, јер је ово њихов пројекат и сви предлози имају за циљ да унапреде квалитет и услове живота у локалној заједници", поручио је Косановић.

Тим за Партиципативно буџетирање се захвалио грађанима на активном учешћу у предлагању пројеката. У периоду од 4. до 10. септембра у Општинску управу је пристигло 639 упитника са 78 различитих пројектних идеја, од којих су се 8 нашле на анкетном/гласачком листићу. Многи од предложених пројеката који нису у надлежности Партиципативног буџетирања, попут предлога из сфере рада саобраћајне комисије или предлога везаних са поправку путне инфраструктуре, су прослеђени надлежним службама и биће реализоване у наредној години.

Drugarice Veljkova školaДиректорица ОШ "Вељко Дугошевић" школе Јасмина Вукановић сматра да се та образовна установа увек истицала по свом визионарству, па и не чуди што су одмах препознали значај пројекта "Партиципативно буџетирање".

"Препознали смо могућности пројекта "Партиципативно буџетирање" и захваљујући њему набавили смо ормариће за све наше ученике, а ту убрајам и подручне школе у Стејановцима и Вогњу. Ми смо већ имали ормариће у учионицама боравка за ученике од 1. до 4. разреда, а сада ту погодност имају сви наши школарци", изјавила је директорица популарне "Вељкове" школе.

Ормарићи за ученике од 1. до 4. разреда се налазе у учионицама, док су за ђаке од 5. до 8. разреда смештени у ходницима.

"Највећу бенефит од ормарића имаће они најмлађи ђаци, поготово прваци, јер знамо колико су тешке њихове торбе. Овако ће имати могућност да опрему за физичко и све оно што им није потребно оставе у ормарићима и закључају. Пошто смо захваљујући Општини Рума окречили целу школу, ови ормарићи су значајни и са естетског аспекта и и својеврсни су украс школе", тврди директорица Јасмина Вукановић.

Ормарићи ће се закључавати, сваки ученик ће добити по кључ, док ће сви резервни кључеви бити код учитеља и наставника.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001